Na Kerumov poticaj Gotovina počasni građanin Splita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Generala Antu Gotovinu danas je splitsko Gradsko vijeće proglasilo počasnim građaninom Splita, a počasna će mu povelja biti dodijeljena na svečenoj sjednici tog vijeća.

Odluka o proglašenju generala Gotovine počasnim građaninom donesena je na poticaj gradonačelnika Željka Keruma koji je rekao kako je njegovu inicijativu prihvatila i Komisija Gradskog vijeća za dodjelu javnih priznanja. Svih 22-oje nazočnih vijećnika je glasanjem poduprlo takav prijedlog. Po usvajanju odluke svi su vijećnici ustali i pljeskom pozdravili proglašenje generala Gotovine počasnim građaninom Splita.

Proglašenje generala Gotovine za počasnog građanina Splita uvrštena je kao prva točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća, a na prijedlog vijećnika Luke Podruge (HČSP), što su vijećnici podržali. 

"Vodio je ustrojavanje, opremanje i provođenje vojnih operacija na širem području Dalmacije i unutrašnjosti, od Velebita do punte Oštro na Prevlaci, što je rezultiralo oslobađanjem cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske u njegovoj zoni odgovornosti, izlaskom na međunarodno priznate granice RH sa susjednom Republikom Bosnom i Hercegovinom i omogućavanjem uspostave državnog pravnog poretka na oslobođenom teritoriju i uspostavu normalnog života i rada na tom prostoru", navodi se u Kerumovu obrazloženju. 

Navodi se i da grad Split želi iz zahvalnosti za sve zasluge tijekom Domovinskog rata i nakon njega, generalu Gotovini dodijeliti priznanje počasnog građanina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter