Na kavu s Facebookom, u šetnju s Instagramom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest… Uz ove najpopularnije društvene mreže, na internetu stalno niču novi servisi prikupljajući nove korisnike koje zabavljaju, ali ih i otuđuju iz stvarnog svijeta. Dostupnost besplatnog bežičnog interneta i sve povoljniji podatkovni paketi telekomunikacijskih operatera još više potiču ljude da žive u virtualnom svijetu. Prošetali smo centrom Pule kako bi provjerili koliko mobitel zaokuplja građane.

- U kafić sam uveo wireless još prije godinu i pol dana nakon što su nas svakodnevno gosti tražili pristup internetu. Danas je to obaveza svakog ugostitelja koji drži do svojih gostiju, premda nikad u svom 15-godišnjem iskustvu nisam vidio nedruštvenije goste, kazao nam je jedan pulski ugostitelj navodeći kako njegov objekt posjećuju internetski ovisnici koji se sami uz kavu zabavljaju tabletom, no da nisu rijetke niti manje grupe gostiju koji razgovor zamjenjuju zabavljajući se mobitelima za istim stolom.

Pritom nam je ispričao sjajnu ideju koju uskoro planira realizirati po uzoru na europske zemlje. Naime, uvest će centralno smješteni digitalni stalak za mobitele koji na sebi ima niz punjača.

- Gosti će spojiti svoj mobitel na punjač i u sljedećih pola sata biti fizički odvojeni od svog ljubimca, moći će se tako posvetiti svom društvu, a zauzvrat će im baterija biti napunjena, otkriva poduzetni ugostitelj.

- Užasno me nervira kad sjednem s frendicama na kavu i odjednom se jedna od njih otuđi zadubivši se u mobitel. Najčešće to počinje pregledom pristigle poruke ili obavijesti s Facebooka, a zna potrajati i polovicu vremena kojeg smo namijenili stvarnom druženju, kazala nam je Maja Šverko naglasivši kako je odavno obrisala profil na fejsu te da je ponosna na sebe zbog te odluke.

- Nažalost, primjećujem sve više takvih asocijalnih osoba koje nemaju potrebe popričati sa stvarnim ljudima, a vrhunac virtualnog apsurda je odlazak na koncert i snimanje izvođača umjesto plesa i zabave s prijateljima, kaže mlada Puljanka. (K. TADIJIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter