Na Kavkazu pronadena tri tijela i znacka HGSS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekspedicija Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), koja na Kavkazu traga za tijelima hrvatskih alpinista koji su nestali u ledenom odronu na planini Ušba 1974. godine, pronašla je tri tijela, a pokraj jednog od njih službenu znacku gorskog spašavatelja HGSS-a. Radi li se o hrvatskim alpinistima, utvrdit ce se DNK analizom.

Na planini Užba 24. srpnja 1974., u do sada najvecoj nesreci hrvatskog alpinizma, stradali su Ante Bedalov, Nenad Culic, Urso Vrdoljak i Viktor Tabakovic. Tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronadena su na užetu u stijeni Ušbe, dok su Nenad Culic i Viktor Tabakovic nestali u ledenoj lavini, a potražna ekspecija HGSS-a i HPS-a organizirana je nakon što je prošle godine ceški alpinist na podrucju ledenjaka ispod Užbe slucajno našao dijelove alpinisticke opreme, kaže se u priopcenju HGSS-a i HPS-a u srijedu.

Na Kavkaz je 13. srpnja otišla cetvoroclana ekspedicija gorskih spašavatelja (Darko Berljak, Edin Alikalfic, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin). Ekspedicija se u utorak javila s prvim vijestima te izvjestila da su u opsežnoj i temeljitoj potrazi na ledenjaku ispod Križa Ušbe pronašli tri tijela.

Kraj jednog tijela pronadena je i službena znacka gorskog spašavatelja HGSS-a, no zbog korozije nije moguce ustvrditi broj znacke. Iz toga se može pretpostaviti da bi barem jedno tijelo moglo pripadati stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Culicu i Viktoru Tabakovicu, navode.

Dok se ne provede pouzdana identifikacija, zadatak ekspedicije je spustiti tijela u dolinu te ih pokopati na alpinistickom groblju u najbližem naselju Mestija u Gruziji. Naime, identifikacija je preduvjet da Gruzija dozvoli naknadno prenošenje posmrtnih ostataka u domovinu.

Trece pronadeno tijelo vjerojatno pripada nekom od stradalih alpinista iz nekog drugog vremena što, kako se navodi u priopcenju, potvrduju nešto drugaciji dijelovi alpinisticke opreme.

Stijena Križ Ušbe zapravo je monumentalna ledom okovana kamena piramida s dva vrha (južni 4.700 metara, sjeverni 4.697 metara). Ledenjak pocinje u podnožju stijene i završava velikim ledopadom, nekih 2.400 visinskih metara niže od vrha.

Tijela stradalih alpinista dugo vremena su se nalazila u dubokim naslagama snijega i leda u masi velikog ledenjaka, a pronadena su znatno dalje od mjesta nesrece zahvaljujuci površinskom topljenju debelih naslaga leda. (Hina, foto: Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter