Na Kaštijunu sve manje mjesta - kamo s otpadom?

Kaštijun (M. MIJOŠEK)
Kaštijun (M. MIJOŠEK)

Prema važećoj odluci o gospodarenju otpadom, koju je donijela Istarska županija, pulska komunalna tvrtka Herculanea do kraja lipnja 2014. godine ima odobrenje za odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu Kaštijun. S obzirom na to da se novi Županijski centar za gospodarenje otpadom treba otvoriti tek u drugoj polovici iduće godine, pitali smo u Herculanei i Gradu Puli što kane poduzeti nakon što se sadašnje odlagalište popuni te gdje će se i kako, pola godine do otvaranja novog centra, odlagati otpad s Puljštine.

Direktor Herculanee Igor Stari podsjetio je da dosegnuta razina - kota odlaganja na Kaštijunu ima prosječnu visinu od 61,5 metara, dok je važeća građevinska dozvola izdana do kote od 74 metra. Prema njegovim riječima, dosegnuta kota mjeri se svaka tri do četiri mjeseca da bi se pratila dinamika punjenja trenutno aktivne plohe odlaganja, a procjenjuje se da bi postojeća dosegnuta razina trebala biti dostatna do kraja ove godine. Nakon toga, pojasnio je Stari, započet će s podizanjem sljedeće razine.

- Iako je teško u ovom trenutku točno procijeniti vremensko razdoblje do kojeg bi se na Kaštijunu mogao odlagati otpad, pokušat ćemo zadovoljiti rok do prve polovice sljedeće godine. Herculanea će predložiti nekoliko rješenja da bi se premostio period do puštanja u pogon novog županijskog centra. Postoji nekoliko mogućnosti, poput mljevenja otpada na licu mjesta da bi mu se smanjio volumen ili baliranja, kaže Igor Stari.

Upravo je o ovim pitanjima održan sastanak u Gradu na kojem je dogovoreno da se zatraži prijem u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. "Ako se procijeni da na postojećem odlagalištu nema dovoljno mjesta, na vrijeme će se i u dogovoru s Fondom naći optimalno rješenje za odlaganje otpada do otvaranja novog centra", poručuju iz gradskog Odsjeka za informiranje.

U Herculanei, pak, tvrde da su već poduzeli niz aktivnosti ne bi li se produžio period odlaganja na postojećem odlagalištu.

- Već četiri godine uspostavljen je sustav za selektivno prikupljanje, gdje je dosegnuta razina odvajanja od 10-ak posto, a zeleni otpad iz parkova i vrtova se melje. Prema procjenama, na ovaj smo način produžili mogućnost odlaganja za oko godinu i pol dana, rekao je Stari i zaključio da se Gradu Puli, kao vlasniku odlagališta, dostavljaju izvješća o stanju i preostalom slobodnom prostoru na Kaštijunu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter