Na Kaštelu najbolje iz filmskog svijeta

U sedam dana 14 filmova
U sedam dana 14 filmova

Riječ je o vrhunskim filmovima, istaknula je članica Umjetničkog savjeta PFF-a Tanja Miličić predstavljajući novinarima u utorak program filmskih večeri na Kaštelu "P.S. Pula". Ovaj svojevrsni drugi dio Pulskog filmskog festivala počinje sutra u 21 sat na središnjem pulskom brdu projekcijom trilera Paula Verhoevena "Elle" s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, nakon čega u 23 sata slijedi "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića. Usput, cijena ulaznice po jednoj projekciji košta 15 kuna.

Predstojeći sedmodnevni filmski program na Kaštelu žanrovski je različit i usmjeren na široku publiku, za razliku od ozbiljnijih naslova na Pulskom filmskom festivalu ili skore jesenje filmske 'Pulice' koja je usmjerena na dječju publiku.

Termin 'za široku publiku' često znači lak, zabavan, nezahtjevan, pa time i manje kvalitetan film. S druge strane, recimo prošlogodišnji primjer četvrtog dijela "Mad Max: Divlja cesta", zajedno sa sjajnom rolom Charlize Theron, jest za široku publiku, ali je i umjetnički i autorski kvalitetan film.

U povodu početka "P.S. Pule" razgovarali smo s Tanjom Miličić, članicom Umjetničkog savjeta Pulskog filmskog festivala, kojoj je, među ostalim, 2012. godine ukazana čast da bude članicom ocjenjivačkog suda filmskog festivala u Veneciji, a godinu kasnije i ocjenjivačkog suda 63. Berlinalea, međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu u Litvi te filmskih festivala za djecu u norveškom Kirstiansandu, njemačkom Lucasu i grčkoj Olympiji. U međuvremenu je Tanja Miličić postala i članicom upravnog odbora Međunarodnog filmskog saveza za djecu (European Children Film Asssociation) čiji su članovi ugošćeni na ovogodišnjem 63. Pulskom filmskom festivalu.

- Koliko ste u izboru filmova za program P.S. Pula na Kaštelu poštivali taj spoj komercijalnog mainstream kriterija i umjetničke kvalitete?

- Filmove koje smo kolege Hrvoje Pukšec, Mike Downey i ja odabrali za 'P.S. Pula' program koji će se od sutra do idućeg petka odvijati na Kaštelu upravo su spoj umjetničkog i autorskog filma u najboljem svjetlu: kvalitetno, zanimljivo, vizualno impozantno, dinamično, drugačije, a opet pristupačno i privlačno. Riječ je o onom najboljem što možemo pronaći u filmskom svijetu, ne previše hermetično, odnosno ne previše popularno. Zlatna sredina. Za razliku od međunarodnih filmova koji su bili prikazani tijekom 63. Pulskog filmskog festivala i koji su predstavili čitav niz novih imena na svjetskoj filmskoj sceni, filmovi koji će se projicirati na Kaštelu predstavljaju vrhunska filmska imena poput Wima Wendersa, Luca Guadagninoa, Paula Verhoevena, Claude Lelouchea, Paula Greengrassa i Danisa Tanovića iza kamere te Tildu Swinton, Ralpha Fiennesa, Jamesa Franca, Charlotte Gainsbourg, Maggie Smith, Matta Damona, Jake Gyllenhaala, Naomi Watts ispred kamera. Sve redom dokazane filmske autore.

- U kojim ste filmovima koji će se prikazivati na Kaštelu osobno najviše uživali?

- Nije mi lako odgovoriti na ovo pitanje jer mi je svaki film poseban na svoj način, vrlo su različiti žanrovski, tematski... Svakako me najviše dirnuo jedini dokumentarni film u selekciji, "Filharmonija s deponija". Najnapetiji mi je bio "Elle" redatelja Paula Verhoevena, sutrašnji film otvaranja. Budući da je temeljen na stvarnim događajima, najčudnija priča mi je bila ona "Dame u dvorištu", s izvrsnom legendarnom Maggie Smith u naslovnoj ulozi. Obožavam Tildu Swinton i Ralpha Fiennesa, ali i redatelja Lucu Guadagninoa, čije je "Rasprskavanje" vizualno iznimno interesantno i nerijetko ostavlja bez daha... Mogla bih ovako za svaki film.

- Ima tu još velikih autorskih imena.

Program je doista bogat i okuplja iznimno interesantna imena iz svijeta filma pa vrijedi još navesti sjajne Joannu Lumley i Jennifer Saunders koje će nas nasmijati u "Pa to je fantastično!". Duke Johnson i Charlie Kaufman autori su "Anomalise", animiranog filma za odrasle koji na poseban način dočarava današnju društvenu stvarnost. Jedan od najpoznatijih književnika današnjice, Jo Nesbo, autor je i brojnih knjiga za djecu pa tako i "Čarobne kupke dr. Proktora" koje su Arild Frohlich i njezina sjajna filmska ekipa pretočili u filmske slike. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter