Na Kaštelu i Plovaniji mirno, na Bregani se čekalo satima

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na Veliki petak u jutarnjim satima nije bilo nikakvih gužvi na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, čekalo se svega nekoliko minuta. Iako se na cesti već vidi sve veći broj stranih registarskih oznaka gužve su bar u jutarnjim satima izbjegnute. Policije s obje strane granice rade punom parom i otvorene su sve raspoložive trake, s posebnim prijelazom za autobuse i kamione. (M. S.)

Na Bregani se čeka više od pet sati

Slovenski prometni servisi javljaju da je kolona vozila na prijelazu Obrežje (Bregana) na slovenskloj strani u ranim jutarnjim satima iznosila više od 10 kilometara i da se na ulazak u Hrvatsku čekalo nešto manje od 4 sata. Kolona vozila, ali znatno manja je i na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj), te na prijelazima u Istri.

Slovenska granična policija i jutros izvodi sustavne mjere kontrole svih putnika u skladu s izmijenjenom schengenskom uredbom.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je jučer da Slovenija mora ustrajati na provođenju takve striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, u ovisnosti od prilika na graničnim prijelazima.

Slovenski mediji navode da o režimu kontrole odlučuju samostalno zapovjednici policijskih postaja na svakom prijelazu, te da pri tome uvažavaju više kriterija.

Gužve na granici proteklih su dana izazvale teškoće slovenskim gospodarstvenicima i turizmu, navode slovenski mediji.

Kako navodi ljubljansko "Delo", šoping izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali su na polovicu, a neki hrvatski organizatori turističkih izleta odustaju od jednodnevnih izleta u Sloveniju zbog dugih čekanja na granici.

Kako navodi "Delo", zbog očekivanih zastoja na granici, malo će se gostiju iz Hrvatske odlučiti za jednodnevni prijelaz granice na što se prije računalo zbog predstojećih školskih praznika u Hrvatskoj, a  dolazak hrvatskih gostiju u slovenska termalna lječilišta i toplice, osobito one u Čatežu, proteklih je dana jako smanjen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter