Na kartama otok koji - ne postoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otok u južnom Pacifiku, kojeg se može vidjeti na Google Earthu i u velikim atlasima svijeta, zapravo ne postoji, objavila je u četvrtak skupina australskih znanstvenika koja je, uzalud, krenula u potragu za tom kopnenom masom u okviru geološke ekspedicije.

Taj je otok vidljiv na Google Earthu pod imenom Sandy Island, u Koraljnom moru, na pola puta između Australije i francuskog teritorija Nove Kaledonije.

Times Atlas of the World, referentni atlas, identificira ga pod imenom Sable Island.

Pomorske karte koje koristi Southern Surveyor, brod za znanstvena istraživanja, također upućuju na taj otok, kaže Maria Seton, pripadnica skupine znanstvenika koji su krenuli u potragu za tim otokom.

U misiji identifikacije komadića australske kontinentalne kore uronjene u Koraljno more, znanstvenici nikada nisu pronašli taj otok.

"Željeli smo provjeriti. Podaci su govorili da je na tom mjestu dubina 1400 metara", dodala je Maria Seton po povratku s putovanja koje je trajalo 25 dana.

"Nalazi se na Google Earthu i drugim kartama. No, provjerili smo, otoka nema. Stvarno smo začuđeni, to je vrlo neobično", dodala je ona.

Hidrografska služba australske mornarice, zadužena za izradu službenih pomorskih karata, izjavila je Fairfax Mediji da općenite kartografske činjenice uzima "sa zrnom soli", jer su neki detalji zastarjeli ili pogrešni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter