Na Karolini otvoren 15. obrtnički sajam Istre


Minutom šutnje za preminulog Borisa Šprema, predsjednika Hrvatskog sabora, i prigodnim svečanim govorima otvoren je jubilarni, 15. obrtnički sajam Istre na Karolini. Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije u ime organizatora pozdravio je brojne uzvanike - od Stjepana Koraja, pomoćnika ministra poduzetništva i obrta, Dragutina Gabrovića potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore do brojnih predstavnika iz javnog, društvenog i političkog života Istre i Hrvatske.

Darko Stanković, predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije, koja je ove godine partner sajma, rekao je da u Pulu stižu dugi niz godina, a ove se na sajmu predstavlja deset karlovačkih obrtnika s proizvodima poput sira, meda, stolarije, ograda za industriju...

Sajam je svečanim rezanjem vrpce otvorio Dino Kozlevac, predsjednik Skupštine Istarske županije.

Na ovogodišnjem sajmu, na izlagačkoj površini od dvije tisuće kvadrata natkrivenog i oko 400 kvadrata otkrivenog izložbenog prostora, do nedjelje će se predstaviti gotovo 200 izlagača - 93 iz Istarske županije, 82 iz ostalih dijelova Hrvatske te 12 iz inozemstva - Slovenije i Srbije.

Na sajmu se predstavlja 111 obrta, 35 poduzeća, četiri škole, deset obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava te 28 komora i udruga, a posjetitelji mogu po prigodnim, sajamskim cijenama, kupiti od drvenog namještaja, preko obuće, odjeće i kožne galanterije, knjiga i bilja pa sve do delicija poput suhomesnatih proizvoda, sira, tjestenine, alkoholnih i bezalkoholnih pića, meda, bučinog ulja, kolača….

Među brojnim štandovima nama je za oko zapeo onaj Marčela Melona, vlasnika pčelarskog obrta Api Melon, koji je na štandu, osim meda, propolisa i mednih krema, izložio i dio prave košnice.

Ručno rađene sapune u obliku slastica - muffina, kriški torte, izložila je Monika Cimera, vlasnica pulskog obrta Lampert.

Bračni par Horvat, Goranka i Siniša, došli su na sajam iz Rijeke kako bi predstavili svoj Atelier Coton Decor. Oni već 15-ak godina izrađuju unikate rukotvorine od tekstila poput patchwork prekrivača, jastuka, maštovito oslikanih platnenih torbi, torbica za nakit ili mobitel, sjenila za lampe... U osmišljavanju i oslikavanju pomaže im kći Ana.  

Sajam je svakoga dana otvoren od 10 do 20 sati, dok u nedjelju radi do 17 sati. Ulaz je besplatan. (B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter