"Na karić se sjedne i uz veliku buku vozi nizbrdicom"


Protekle nedjelje ulica Podvrh u Ližnjanu vrvjela je natjecateljima i gledateljima koji su došli pogledati po prvi put organiziranu "Trku karića u Ližnjanu". Radi se naime o utrci skupina i pojedinaca na vozilima koja leže na balinjerama, kugličnim ležajevima.

Po riječima organizatora iz Udruge Ližnjanske maškare, na ovom nesvakidašnjem tradicionalnom događaju okupilo se čak tristotinjak ljudi. Na pitanje kako tradicionalnoj kada je riječ o prvom izdanju utrke, organizatori odgovaraju: "zato jer je karić bilo tradicionalno vozilo svakog djeteta iz osamdesetih i devedesetih godina".

Dakle, izvorno, karić je daska na koju su s donje strane postavljeni kuglični ležaji, a s prednje improvizirani daščani volan. Na karić se sjedne i uz veliku buku vozi nizbrdicom. Na nedjeljnoj utrci, vozila bilo je svakakvih, od izvornih karića do maštovitijih performansi, primjerice kašete za kruh na kotačima pa do vozila Broja jedan iz Alan Forda.

U utrci su se okušali najmlađi i oni najstariji, a sveukupno je bilo 14 natjecatelja i nekolicina entuzijasta. U utrci su učestvovali: Bodo, Manuel Lazarić, Marijan Vojnić, Rikard Margetić, Sergio Peruško, Voren Špringman, Mauro Moscarda, Vedran Piccoli, Masimo Buršić, Ronald Žgaljić, Mario Rovis, Ivan Milošević, Veli vrh i Miro Načinović.

Prvu nagradu je osvojio Vedran Piccoli, druga nagrada pripala je Manuelu Lazariću a treće mjesto je osvojio Ronald Žgaljić. U posebnoj kategoriji, nagradu za najmaštovitiji karić osvojio je Bodo, a nagrada za najmlađeg i najbržeg sudionika (van konkurencije) otišla je Ivanu Miloševiću, dok je nagradu za najoriginalniji/pravi karić dobio Mario Rovis.

Nakon natjecanja, uz samo more na Punticama, održana je fešta uz rock bend "052 ", a posjetitelji su se mogli okrijepiti sardelama na žaru i pićem. Pokrovitelji manifestacije bili su Općina Ližnjan i TZ Općine Ližnjan. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter