Na Kamenjaku zajednička vojna vježba hrvatske i slovenske vojske

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Na vojnom poligonu rta Kamenjak pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i Vojske Republike Slovenije, od 2. do 12. travnja provode zajedničku vojnu vježbu "Štit 17". Tim su povodom za zainteresirane građane i djecu upriličili Dan otvorenih vrata. Tako su posjetitelji, među kojima je bilo najviše mališana, mogli razgledati naoružanje, taktičko-tehnička sredstva i raznu opremu HV-a. Vojna vježba "Štit 17" je vježba s najdužom tradicijom u OS RH na kojoj se uvježbava bojevo gađanje ciljeva u zračnom prostoru. 

Suradnja HV-a i lokalne zajednice

- Ovo je 30. jubilarna vježba "Štit" na kojoj sudjeluju svi rodovi oružanih snaga kopnene vojske RH, a već četvrtu godinu za redom na vježbi sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske. Vježba se održava na prostoru rta Kamenjak, koje je zaštićeno područje, a ovdje se svi mogu uvjeriti kako i na koji način HV skrbi o ovom prostoru, ali i zaštiti prirode. U ovom slučaju, na ovom prostoru, najbolje se vidi kako HV, s lokalnom zajednicom sudjeluje u rješavanju problema na terenu, dakle na raščišćavanju putova, ali i rješavanju dugih pitanja od interesa za lokalnu zajednicu, kaže direktor vježbe i načelnik stožera pukovnije protuzračne obrane KOV OS RH pukovnik Alen Šimunić.

Postrojbe PZO-a OS RH i VS-a već su uspješno provele i uvježbale gađanja ciljeva u zračnom prostoru, tako da sve spremno za završnu pokaznu vježbu na kojoj se prema najavama očekuju predsjednica Republike Hrvatske i predsjednik Republike Slovenije s ministrima, odnosno ministricom obrane doznajemo od Šimunića.  Na vježbi "Štit 17" sudjeluje oko 600 pripadnika hrvatske i slovenske vojske.

- Naša je vojska tijekom vježbi pokazala kako su sve postrojbe spremne i sposobne izvršiti sve zadaće prigodom gađanja ciljeva u zračnom prostoru. Ovime smo potvrdili visoki stupanj obučenosti za sve zadaće za koje se uvježbavaju u okviru svoje redovite izobrazbe u vojarnama. Dosadašnji tijek vježbe, osim uvježbanosti, pokazao je i kako i dostignuti visoki standardi izobrazbe, a suradnja sa slovenskim kolegama je izvrsna, kaže Šimunić. 

Vojska čuva Kamenjak od devastacije

Zadovoljstvo dosadašnjim tijekom i rezultatima vježbe zadovoljan je major Željko Muhič, časnik za osposobljavanje u logističkoj brigadi Slovenske vojske.

- Suradnja s kolegama iz Hrvatske vojske s kojima surađujemo već nekoliko godina je izvanredan. Naša je zadaća logistička potpora na terenu koja se provodi u skladu s NATO standardima, što i stvarnosti omogućuje svim pripadnicima bilo koje postrojbe omogućavanje zadanih aktivnosti. Slovenski vojnici su se prije dolaska na vježbu upoznali i osposobili sa svim zadaćama koje se ovdje od njih očekuju. Proučili smo sve zadatke i  pripremili se za sve situacije na vježbi, a kruna svega je uvježbavanje zajedničke sposobnosti radarskih timova na odabiranje i nišanjenje stvarnih ciljeva u zračnom prostoru, kaže Muhič.

Među znatiželjnicima koji su došli posjetiti vojsku na Kamenjaku i razgledati njenu opremu bio je i zamjenik načelnik Općine Medulin Damir Demarin. Ovo mu, kaže nije prvi put da je u posjeti vojnicima na vježbi. On je poput časnika hrvatske i slovenske vojske također istaknuo dobru suradnju HV-a i lokalne samouprave. Vojska prije i nakon vježbe uređuje prostor na kojem boravi i vježba. Posebno je zadovoljan stanjem prostora nakon odlaska vojnika s Kamenjaka. Demarin smatra kako je suradnja HV-a i lokalne zajednice odličan način da se Kamenjak sačuva sa svim svojim prirodnim ljepotama. Vojska ovaj prostor čuva do devastacije, a ovo je, smatra Damertin, dobar način da se sačuva jedinstven prirodni ambijent od moguće urbanizacije i nepoželjnih aktivnosti u prostoru.   

Nišanjenje, držanje i nošenje oružja

Prolazeći među šatorima stariji su se prisjećali svojih vojničkih dana, vježbi i boravka pod otvorenim nebom. Prisjećali se dogodovština i anegdotalnih situacija kakve tijekom izobrazbe proživljavanju svi vojnici u svim vojskama. No, posebno je živo bilo na mjestima na kojima su se zadržavali najmlađu. Njih je zanimalo gotovo svem isprobavali su nišanjenje, držanje i nošenje oružja, penjali se po samohodnim topovima i uživali u prodornim sirenama vozila vojne policije. Zaokupljani svime što se oko njih događa tek su rijetki imali vremena za razgovor. Najsusretljiviji su bili mali Premanturci Vid Gatarić, Nina Giotta i Nikola Eugen Pintur. Od Vida i Nine doznajemo kako im se sve ovo što u ovdje vidjeli jako sviđa. Vidu se sviđaju motori i automobili koji imaju prodorne sirene, ali i zvučnike putem kojih se može čuti sve što se iz auta govori. Nini su bili zanimljivi pištolji. Nije znala da su tako teški, a bez obzira na to i ona bi kao i Vid kada odraste voljela postati vojnik. Nikola bi volio postati tenkist. Ovo mu je bio prvi put da je, kaže, vidio tenk, a budući da mu se unutra jako svidjelo, kad poraste želi postati tenkist. (Mirjan RIMANIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter