Na Kamenjaku "Kazalište na otvorenom"

Sportski aerodrom u Vrsaru (M. SARDELIN)
Sportski aerodrom u Vrsaru (M. SARDELIN)

Nakon što je u posljednja dva ljetna izdanja u uvali Polje na Kamenjaku djelovala kao međunarodna plesna radionica, Umjetnički kamp Kamenjak od 15. srpnja na istoj lokaciji počinje funkcionirati kao kazalište na otvorenom. Očekuje se dolazak oko 50 umjetnika i petero pedagoga i koreografa iz Europe i svijeta.

- Kamp smo nazvali kazalištem na otvorenom jer je posrijedi proces nastajanja ili nastavak već prije započetih određenih umjetničkih djela koja će nakon premijernih izvedbi na Kamenjaku  krenuti u svoju postproduktivnu budućnost, kaže organizator Rajko Pavlić iz zagrebačkog ansambla suvremenog plesa Liberdance, dodajući da svi umjetnici mogu doći besplatno raditi u ovaj kamp, ali uz jasno osmišljen program.

Kamp je, naime, rezidencijalni umjetnički prostor koji umjetnicima, umjetničkim i drugim organizacijama u kulturi pruža mogućnost besplatnog korištenja prostora za svoje umjetničko - kreativno stvaralaštvo i proizvodnju umjetničkih djela koja imaju ambiciju biti javno vidljiva i prezentirana u široj kulturnoj javnosti.

Od 15. do 23. srpnja na Kamenjak dolaze studenti Umjetničke akademije iz Osijeka s profesorom Robertom Raponjom, koji rade na projektu "Bijela kuga". Njima se pridružuju profesori i studenti iz Rumunjske i Novog Sada. U istom razdoblju studenti s budimpeštanske akademije suvremenog plesa (BCDA) radit će na projektu Venusian, suvremenom plesnom komadu u kojem četiri plesačice propituju ženske društvene uloge temeljene na fizičkim strukturama.

Od 24. do 30. srpnja dolazi umjetnička organizacija Ekscena iz Zagreba koja, pak, dovodi singapursku umjetnicu Ang Gey Pin, koja radi na fizičkom kazalištu po principima svjetski poznatog kazališnog reformatora Poljaka Jerzya Grotowskog. U istom će razdoblju na Kamenjaku plesačice pod vodstvom Aleksandre Mišić prezentirati svoj suvremeni plesni stil Combo.

Od 31. srpnja do 9. kolovoza u organizaciji Liberdancea u uvalu Polje dolazi četiri studenata s londonskog Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, predvođeni profesorom Tonyjem Thatcherom. Oni će zajedno s četiri plesačice koje su ove godine završile Studij plesa u Zagrebu raditi na projektu "XDraw - Rescore". Nakon izvedbe na Kamenjaku, na jesen slijede izvedbe u Zagrebu i Londonu.

Od 10. do 15. kolovoza na Kamenjak stiže dvoje umjetnika iz Karlovca, plesačica Kasija Vrbanac i glumac Karlo Mrkša, koji će raditi na projektu Lukovica, a riječ je o isječku iz ranije rađenog projekta "Limun. čokolada i luk". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter