Na Kamenjaku ce se dijeliti i džepne pepeljare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto više od 2,6 milijuna kuna težak je ovogodišnji financijski plan Javne ustanove Kamenjak, usvojen na nedavno održanoj sjednici Opcinskog vijeca Medulina, dok prenesena sredstva iznose 1,4 milijuna kuna.

Plan je za 300 tisuca kuna manji u odnosu na lani jer se, po rijecima Nevena Iveše, ravnatelja JU-a Kamenjak, ne prognozira toliko suncanih dana koliko u 2011., o cemu ovisi i posjecenost. Planirani prihod od prodaje ulaznica je u ovoj godini 2,5 milijuna kuna. Ostatak se namice od prodaje suvenira, koncesija i edukativnih programa.

Oko 40 posto prihoda, odnosno milijun kuna, odlazi na bruto place djelatnika, od kojih je deset zaposleno tijekom cijele godine. Tijekom sezone zaposli se još 15 sezonaca te još 40-ak studenata i ucenika koji ciste Kamenjak, dijele infomaterijal, pomažu na ulazu i info punktu. U ovoj sezoni predvida se zapošljavanje i nocnog cuvara.

Oko 850 tisuca kuna odlazi na materijalne rashode, medu ostalim na strucna usavršavanja, putne troškove, nabavu suvenira, gorivo, naknade po studentskim ugovorima i ugovorima o djelu, donacije.

- Jedina smo javna ustanova u Hrvatskoj koja se iskljucivo sama financira, bez pomoci države, županije ili opcine, kaže Iveša.

Osim vrecica za smece posjetiteljima ce se ovog ljeta dijeliti i džepne pepeljare. Za nabavu 50 tisuca pepeljara planirano je izdvojiti 30 tisuca kuna, koliko ce se utrošiti i za nabavu vrecica za smece. Od ove godine novost na Kamenjaku su i dva eko otoka.

S obzirom da je ova godina proglašena Medunarodnom godinom šišmiša, ustanova ce uz pomoc 30 tisuca kuna provesti projekt "Šišmiši Kamenjaka". Naime, na tom podrucju postoji desetak špilja u kojima oni obitavaju. Nova pak vrsta životinja "pojavit" ce se na Kamenjaku, jer ustanova namjerava nabaviti boškarina, koji je obitavao na tom podrucju još u davna vremena. To ce koštati oko 50 tisuca kuna.

Na sanaciju cesta utrošit ce se jednak iznos kao i za najam nužnika - po 70 tisuca kuna, a s obzirom na prašinu, koja najviše smeta pješacima i biciklistima, dugorocno se planira ulaganje u poseban projekt sanacije makadama, težak tri milijuna kuna.

Krajem lipnja na Kamenjaku ce se podignuti i meteorološka stanica, za što je planirano 15 tisuca kuna. (T. GRBIC, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter