Na Kamenjak u sezoni ušlo 102 tisuće vozila

(C. B. GALIĆ)
(C. B. GALIĆ)

Posljednjeg kolovoškog vikenda na ulazima na Rt Kamenjak - uobičajena gužva, no promet je tekao bez većih zastoja.

- Od početka lipnja do konca kolovoza na Rrt je ušlo ukupno 102 tisuće vozila što nas veseli, prve su riječi ravnateljice Javne ustanove Kamenjak Maje Šarić, za našeg obilaska Kamenjaka i zbrajanja učinjenog u tek završenoj špici sezone. Po njezinim riječima, rezultati rada su zadovoljavajući uzevši u obzir nekoliko ograničavajućih okolnosti.

Novi roštilji i bike staza

- Nefunkcionalni sustav rampi koji nije tehnički niti programski kvalitetan često se kvario. Usto smo imali 24 kišna dana u srpnju što je dodatno pogoršalo sezonu. Unatoč svim problemima od 26. svibnja do konca kolovoza napravili smo mnogo. Kod ulaza na Rupinama napravljen je prolaz koji služi za hitne slučajeve i dostavu robe. Info punkt i suvenirnica su radi lakše dostupnosti izmještene sa stare lokacije na novu, na početku staze dinosaura uz parkiralište. Neposredno prije dolaska na ulazni punkt Paredine uređeno je parkiralište veličine oko tisuću kvadrata, kako posjetioci ne bi svoja vozila ostavljali parkirana uz cestu, čime se omogućava nesmetan prolaz do rampi.

Iznad rampe na Paredinama napravljena je biciklistička staza kojom se zaobilazi rampa i smanjuje gužva, a koja je ujedno daleko sigurnija za bicikliste. U vozila u vlasništvu J. U. Kamenjak postavljeni su GPS uređaji radi boljeg nadzora. Rekonstruirano je šest roštilja, jer su bili devastirani i opasni za rukovanje. Zbog stanja u kojem su zatečeni bila je velika mogućnost izbijanja požara. Usto smo sanirali i nekoliko cesta, ističe Šarić.

Zbog zatečenih, a godinama nakupljanih brojnih problema u funkcioniranju J. U. Kamenjak, uprava te ustanove zadovoljna je kako stvari sada funkcioniraju.

Prestigli prošlogodišnji prihod

- Naši djelatnici se trude, imamo veliku potporu i pomoć  policije i djelatnika zaštitarske tvrtke Crni vjetar, a posebno se moram zahvaliti mještanima Premanture koji se aktivno uključuju u rad ustanove, dajući nam konstruktivne prijedloge kako bismo naš rad dodatno poboljšali. S obzirom na tešku situaciju u kojoj sam zajedno s Upravnim vijećem preuzela ustanovu, osnovni nam je cilj da se napokon uvede red u poslovanje. Pred nama je jako puno posla, ali mislim da smo na dobrom putu. U prilog tome govori i činjenica da smo unatoč lošem vremenu koje nas je iznenadilo ove sezone već prestigli prošlogodišnji prihod. Pred nama je još cijeli rujan, tako da možemo biti zadovoljni, kaže Šarić.

Još mjesec dana rada Javne ustanove Kamenjak dodatno će poboljšati statistiku, a o planovima Šarić ističe sređivanje dokumentacije i usklađivanje s novim zakonima.

- Na ulazima u Kamenjak planiramo postaviti novi sustav naplate i kompletne automatizacije. Postavit ćemo naplatu s video nadzorom; dio toga je već instaliran i u primjeni, no potrebno je dodatno doraditi sustav kako bi se napokon u potpunosti uveo red i kontrola. Sukladno studiji o kapacitetu nosivosti zaštićenog područja, koji je u planu izrade radi zaštite i očuvanja prostora, organizirat ćemo parkirališta kako posjetitelji ne bi nastavili s devastacijom prirode.

Uredit ćemo glavne prometnice i preregulirati promet na Kamenjaku, a u planu je izrada novog plana protupožarnih putova. Time ćemo izmjestiti te putove s privatnih parcela. Preuredit ćemo kuću prirode koja nije uređivana od 2008. godine, oplemeniti postojeću stazu dinosaura te postaviti novu stazu, gdje će se posjetitelji moći upoznati s nekim od kukaca koje je moguće vidjeti na Kamenjaku, zaključila je Maja Šarić. (Zapisao i snimio Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter