Na Kamenjak doselila četiri istarska goveda


Sanja, Nina, Sandra i Neven četiri su istarska goveda koja je nabavila Javna ustanova Kamenjak i proteklog su tjedna smještena na Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Igora Mezulića na Kamenjaku. Sanja je tele staro pet mjeseci, Sandra je krava od dvije i pol godine, Nina junica od 18 mjeseci, a Neven bik od 14 mjeseci.

- Ovime se ustanova uključila u projekt AZRRI-ja "Trajna zaštita istarskog goveda gospodarskim iskorištavanjem u sustavu ruralnog razvitka Istre-Introdukcija istarskog goveda u zakonom zaštićena područja županije". Goveda su nabavljena u OPG-u Marija Gašparinija u Fabcima i ustanova je za nabavku životinja potrošila 48 tisuća kuna. Na Kamenjaku gospodin Mezulić jedini ima muzne krave i boškarina koji je dio tradicije Premanture. Nekad se koristio za obrađivanje zemlje i ostale poljodjelske poslove, a ispašom je indirektno održavao mediteranske pašnjake koji su velika riznica biološke raznolikosti, kaže ravnatelj Javne ustanove Neven Iveša.

Ustanova u potpunosti financira hranu, veterinarske troškove, osiguranje životinja. Mezuliću se za skrb o govedima mjesečno isplaćuje tisuću i pol kuna. Do kraja godine za ukupne troškove ustanova je predvidjela 40 tisuća kuna. Plan ustanove je i uspostava poučne staze s informacijama o istarskom govedu u blizini OPG-a, a posjetitelji će moći i obići tor s govedima.

- Ovime bismo zaokružili priču koju ustanova provodi u sklopu koncepta održivog razvoja područja. Na Kamenjaku trenutno imamo na ispaši 50 ovaca pramenki u vlasništvu privatnih osoba i pet muznih krava koji svojom ispašom pomažu u održavanju velikim dijelom zaraslih pašnjaka, pojašnjava ravnatelj.

Dodaje da prema Prostornom planu područja posebnih obilježja Donji Kamenjak i Medulinski arhipelag ustanova treba investirati u zaštitu prirode, održavanje pašnjaka i mediteranskih livada te da je introdukcija istarskog goveda jedan od najpovoljnijih načina za provođenje Plana.

Od Igora Mezulića doznajemo da se prvi pomladak nabavljenih goveda može očekivati za godinu dana te da je 60-tih godina u Premanturi bilo desetak istarskih goveda koja su se koristila za oranje i zadovoljavale potrebe obitelji za mlijekom. (Napisala i snimila Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter