Na kalendaru poljske tvrtke golotinja i lijesovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljska tvrtka Lindner, koja se bavi izradom mrtvackih sanduka naljutila je Katolicku crkvu kalendarom na kojem su nage djevojke prikazane kako u lascivnim pozama poziraju uz lijesove. U zemlji u kojoj se 93 posto gradana izjašnjava kao katolici glasnogovornik Crkve porucio je da je takav kalendar vrlo neprikladan te da se prema ljudskoj smrti treba odnositi s poštovanjem, a ne povezivati je sa seksom.

Na jednoj od fotografija koje ce se naci na kalendaru za 2013. godinu prikazana je plavokosa žena koja sjedi na lijesu odjevena samo u tange, dok joj je golema zmija omotana oko vrata, a pored ruke joj stoji jabuka. Na drugoj fotografiji kalendara koji ruši tabue vezane uz seksualnost i religiju žena u korzetu vadi srce muškarcu koji leži na lijesu.

- Moj je sin Bartlomiej imao ideju o stvaranju kalendara tvrtke da bismo mogli predstaviti nešto što je poluozbiljno, šareno, zanimljivo, lijepo i povezati ljepotu poljskih djevojaka i naših lijesova. Željeli smo pokazati da lijes nije religijski simbol. To je proizvod. Zašto se ljudi boje lijesova, a ne boje se industrije odijela, kozmetike ili nakita, izjavio je vlasnik tvrtke Zbigniew Lindner dodavši kako im nije bio cilj miješati se u politiku i religiju.

Osim što mu donosi dobar publicitet, kalendar služi i kao izvor prihoda. Može se naruciti putem interneta, a svi koji ga kupe na dar ce dobiti pripadajuci privjesak za kljuceve u obliku lijesa.

Tvrtka Lindner, jedan od vodecih proizvodaca lijesova u Europi, kontroverzne kalendare objavljuje od 2010. godine.- To je posao kao i svaki drugi, malo kontroverzan, ali to je stvarno ništa posebno, rekao je fotograf Peter Falencik.

Iako se i sam slaže da povezivanje obicnih lijesova s lijepim, golim djevojkama nije pretjerano zanimljivo, Lindner tvrdi da su njihovi proizvodi drukciji i moderniji, te da predstavljaju vjecnu ljepotu kakvu vrijedi povezati sa zgodnim ženama. Svima koji ga napadaju porucuje da prihod od prodaje kalendara odlazi u humanitarne svrhe. (I. KOCIJAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter