Na jugu Istre venu masline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika suša na jugu Istre pogodila je mnoge poljoprivrednike. Neokrznuto nisu prošli ni maslinari koji tvrde da ce prinos biti manji, a upitna je i kvaliteta ulja. Doduše, to vrijedi samo za jug Istre. Stanje u maslinicima na sjeveru Poluotoka za sada je zadovoljavajuce, a bolesti su zaobišle maslinike.

- Prema našim informacijama, na poreckom i umaškom podrucju za sada je stanje u maslinicima dobro. Ipak, zadnjih dana masline su pocele lagano patiti sušu i nece biti povoljno ako se nastave ovakve temperature, veli Melinda Cossetto, agronomkinja u županijskom poduzecu MIH koje vec godinama otkupljuje masline i ulje od kooperanata.

Cossetto dodaje da imaju informacija da je u maslinicima na jugu Istre stanje zabrinjavajuce zbog suša i bolesti.

- Ove godine, ali ni lani na sjeveru nismo imali maslinovih muha, što je vrlo važno. Valja reci da njih nema dok su zime hladne. Maslinovoj muhi treba godina-dvije da se ponovno pojavi. Što se tice tripsa i ostalih nametnika, oni nisu toliko važni da bi ekonomski ugrozili urod maslina. Mogu reci da bi kiša sada dobro došla maslinarima, ali ona u ovom periodu sigurno nije dobra za vinare, zakljucuje Cossetto.



Buduci da maslinova muha voli visoke, ali ne i previsoke temperature, na sjeveru je uvijek manji let muhe nego na jugu, pojašnjava voditelj strucne službe Agroturista Franko Raguž.

- Vrucine iznad 32 stupnja Celzija problematicne su za maslinovu muhu, ona tada slabije buši plodove i odlaže jaja koja su u tom slucaju najcešce sterilna. Previsoke temperature i suhi zrak im ne odgovaraju. Sad, kad se najavljuje pad temperature, možemo ponovno ocekivati jaci let maslinove muhe.

Ako se temperatura spusti ispod 30 stupnjeva i poveca vlaga, ona krece u let. Druga generacija maslinove muhe, koja je zasad izostala, ocekuje se ovih dana, a u rujnu ce slijediti treca generacija pa ce se za zaštitu maslina birati sredstva s manjom karencom, zakljucuje Raguž. (Pišu Gordana CALIC ŠVERKO, Vedrana HABEREITER, Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC i Petra LUKEŽ)

PROCITALI STE SKRACENU VREZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter