Na jugu Istre već se budi loza

Sokovi u lozi počnu kolati u ožujku, no ove su godine počeli još prije 15 dana (M. MIJOŠEK)
Sokovi u lozi počnu kolati u ožujku, no ove su godine počeli još prije 15 dana (M. MIJOŠEK)

Prve šparuge na pulskoj su se tržnici, doznajemo od prodavačice Katice, pojavile 20-ak dana prije no što je uobičajeno. "Evo, prve macete imala sam već u subotu. Inače, prve šparuge počnem prodavati krajem veljače, a ove je godine to pomaknuto na sam početak mjeseca", veli nam ova dugogodišnja prodavačica na tržnici. Otkriva nam da su ubrane na obali uz more, u zavjetrini, na mjestima gdje dolazi više sunca. Što se tiče cijene, prodavačica jedan macet prodaje po 45, a dva za 80 kuna.

Bademi su procvali već u siječnju, a prve mimoze 20-ak dana ranije nego lani. Na tržnici se već dva tjedna mogu pronaći i stručci proljetnog cvijeća, poput ljubičica, a otvorili su se i prvi narcisi.

Kako će ovako vrijeme odraziti na voćke i jesu li počele cvjetati, upitali smo jučer agronoma Agroprodukta Edija Družetića. Veli da breskve za sada još miruju i pupovi ne bubre.

- One inače cvjetaju u pravilu oko 8. ožujka, nekada osam do deset dana prije, nekada malo kasnije, no s obzirom na ovakve temperature možemo očekivati da će ove godine procvjetati ranije nego inače, veli Družetić te pojašnjava da mraz u trećem mjesecu, kada je voćka još u cvatu, nije toliko opasan koliko su opasni kasniji mrazovi, kada voćke odbace cvijet.

- Koliko pratim situaciju, mrazovi u travnju već godinama dolaze od 18. do 22. i od njih prijeti najveća opasnost. Jer dok god je plod zaštićen cvijetom opasnost je manja, ali čim ga voćka odbaci zametnuti plod je nezaštićen i mogao bi se smrznuti ukoliko temperatura padne na -2, -2,5 stupnjeva, veli Družetić. Pribojava se da bi se ove godine moglo dogoditi upravo to. No, o tome je, dodaje, još uvijek rano govoriti jer tako dugoročne prognoze nitko ne može davati.

- Sve što u poljoprivredi ide van neke normale, odnosno događa se ranije ili kasnije od uobičajenog ciklusa, nije dobro jer su opasnosti od stradavanja veće, ističe Družetić. Navodi da maslinama mraz, koji bi nam mogao stići u travnju, ne bi trebao naštetiti jer one mogu "otrpjeti" i do -7, -8 stupnjeva, dok veća opasnost od mraza prijeti lozi.

- Sokovi u lozi počnu kolati u ožujku, no ove su godine počeli još prije 15 dana, posebno kod crnih sorti koje i uobičajeno pupaju ranije. To nije dobro jer bi ih mraz mogao spaliti. Ne mora se to dogoditi, ali opasnost postoji, zaključuje. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter