Na jugu i istoku EU-a najviše korupcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki treci gradanin Rumunjske te svaki cetvrti gradanin Litve, Slovacke i Bugarske tvrde da je netko u posljednjih 12 mjeseci tražio od njih mito ili ocekivao da daju mito u svakodnevnom životu. U isto vrijeme, takvo iskustvo "prijavilo" je svega jedan posto Nizozemaca te dva posto Iraca, Švedana, Britanaca i Danaca.

Dio je to rezultata istraživanja o percepciji korupcije u 27 zemalja clanica Europske unije koje je, medu ostalim, pokazalo da se stanovnici tzv. starih zemalja clanica EU puno rjede u svakodnevnim životnim situacijama suocavaju s mogucnošcu da netko od njih traži novac ili drugu vrijednost za neku javno dostupnu uslugu. Samo u tri stare clanice - Grckoj, Italiji i Austriji - broj ispitanika koji su potvrdili da su se u posljednjih godinu dana suocili s traženjem mita nešto je veci od deset posto. S druge strane, na prvih sedam neslavnih mjesta te ljestvice nalaze se tzv. nove clanice, zemlje Istocne i Srednje Europe.

Istraživanje Eurobarometra na temu korupcije provodi se svake dvije godine i dio je širih nastojanja Europske unije da stane na kraj korupciji koja, prema neslužbenim procjenama, godišnje "pojede" i do 120 milijardi eura godišnje. To je iznos koji odgovara jednom postotku BDP-a Unije. Upravo je zbog toga lani Europska komisija predložila novi mehanizam nadzora borbe protiv korupcije u svim zemljama clanicama EU koji predvida da Komisija ubuduce objavljuje posebne izvještaje o ucinkovitosti država u suzbijanju te pojave. 

Velika vecina Europljana, naime, i dalje smatra da je korupcija velik problem u njihovoj zemlji, pri cemu je percepcija gradana najgora u zemlji koja je najteže pogodena krizom: u Grckoj cak 98 posto ispitanika ima takvo mišljenje, dok u Danskoj korupciju kao znacajan nacionalni problem vidi tek 19 posto anketiranih. Loše je i to što je polovica Europljana uvjerena da je razina korupcije u njihovoj zemlji u posljednje tri godine porasla, a najviše u to vjeruju Slovenci (74 posto), Ciprani (73 posto), Cesi (70 posto), Portugalci (68 posto) i Rumunji (67 posto). (Irena FRLAN/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter