Na jubilarnoj Vinistri oko 9 tisuća posjetitelja

Vinistra se još jednom pokazala i potvrdila kao vodeća izložba vina u Hrvatskoj
Vinistra se još jednom pokazala i potvrdila kao vodeća izložba vina u Hrvatskoj

Jubilarna Vinistra nakon tri dana događanja, degustacija vrhunskih vina iz Istre i susjednih regija, ali i stručnih predavanja iz područja enologije, vođenih degustacija, gourmet evenata gdje su se istarska vina sljubljivala s vrhunskim delicijama, isprobavanja biski i cigara i drugih, u večernjim satima zatvorila svoja vrata.

Ovu najveću izložbu vina u Hrvatskoj u tri dana trajanja pogledalo je, kako organizatori procjenjuju, između osam i devet tisuća posjetitelja iz svih krajeva Istre i Hrvatske, ali i brojnih turista koji u ovo doba borave u Poreču i susjednim gradovima. Ove se godine na Vinistri prezentiralo oko 120 izlagača, prvenstveno vinara, ali i maslinara, proizvođača autohtonih proizvoda, vinarske opreme i drugih.

Među brojim izlagačima koji su ove godine prezentirali rezultate svojih berbi, zanimljivost je bila da je među njima sve više pripadnica nježnijeg spola koje upuštaju u proizvodnju vina, nastavljajući time obiteljsku tradiciju. Jedna od njih je Ines Arman Matticchio koja nastavlja tradiciju oca Marijana Armana u njihovim vinogradima u Nardučima kraj Vižinade.

- Meni je proizvodnja nešto prirodno i ne vidim se nigdje drugdje. Oduvijek sam radila sa roditeljima u vinogradu i podrumu, tako da je vinarstvo moj posao, ali i ljubav, ne samo egzistenciija. Sve je više žena u vinarstvu, a neki kažu da smo bolji sommelieri, da imamo istančaniji nos za vina i više pazimo na detalje, možda ima nešto u tome, kaže Ines.

Na Vinistri se ove godine mogla vidjeti i majica "Run for Istrian teran" koju je prvi dan na svečanosti otvaranja predsjednik Vinistre Ivica Matošević darovao ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, vezano uz zaštitu imena istarskog terana, a koju su na izložbi nosili i neki od djelatnika na štandovima.

- Teran je dobio ovom cijelom pričom dobio reklamu, neki ga iz šale nazivaju zabranjenim vinom, a interes za teran raste, kao i za sve zabranjene stvari, rekao nam je u po šale u po zbilje jedna od djelatnika na štandu.

Vinistra se još jednom pokazala i potvrdila kao vodeća izložba vina u Hrvatskoj, mjesto poslovnih kontakata inovacija zabave i naravno, opuštanja. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter