Na jesen se uvodi porez na imovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo gospodarstva trebalo bi vec u petak napraviti doradu izmjena Zakona o radu nakon što se Vlada u razgovoru sa sindikatima obvezala da ce uciniti dodatni napor za izradu mogucih amandmana pri izmjeni tog zakona.

To je u cetvrtak na sjednici Vlade najavila premijerka Jadranka Kosor, naglasivši da je osobno nazvala predsjednika Sabora zamolivši ga da Vladin prijedlog tog zakona ne uvrsti u dnevni red Sabora sve dok se ne postigne dogovor sa sindikatima.

Premijerka je najavila da ce Vlada najesen poceti pripreme za "novo oporezivanje vlasništva nad imovinom", u što se moraju ukljuciti i jedinice lokalne samouprave.

"Do listopada napravit cemo prijedlog za oporezivanje vlasništva nad imovinom. Vladi je cilj oporezivanje poreznih obveznika prema ekonomskoj snazi, prema vrijednosti imovine koju imaju u vlasništvu, uz pomoc osobnog identifikacijskog broja (OIB)", rekla je Kosor.

Vlada je po hitnoj proceduri poslala Saboru vec najavljene izmjene Zakona o porezu na dohodak, prema kojem se uvode tri nove porezne stope na place od 12, 25 i 40 posto, umjesto dosadašnje cetiri. Tog poreza se oslobadaju medunarodne stipendije, kao i one koje za istraživacke projekte dodjeljuju fondacije i zaklade registrirane u Hrvatskoj.

"Novim stopama poreza na dohodak porezno ce se rasteretiti gotovo 1,5 milijuna gradana u Hrvatskoj, i to za ukupni iznos od 1,5 milijardi kuna godišnje. Na taj nacin gradanima ce biti malo lakše živjeti", najavila je premijerka, zahvalivši im što su podnijeli teret kriznog poreza, od kojeg se jedna stopa ukida 1. srpnja, a druga u studenome.

Vlada je predložila i hitno donošenje izmjena Zakona o porezu na dobit, o kojima je opširno govorio potpredsjednik Vlade Ivan Šuker. Naglasio je da Hrvatska ima puno manje bogatih ljudi nego što se misli. Primjerice, od 2,8 milijuna gradana koji primaju neku vrstu dohotka, njih 10 tisuca ima mjesecni dohodak izmedu 20.000 i 50.000 kuna, a više od 50.000 kuna zaraduje samo 1.317 gradana, ili njih 0,41 posto, tvrdi Šuker.


Podijeli: Facebook Twiter