Na jesen se nastavljaju infrastrukturni radovi u Puli

Nastavlja se širenje obilaznice (D. ŠTIFANIĆ)
Nastavlja se širenje obilaznice (D. ŠTIFANIĆ)

- Nisam zadovoljan stanjem određenih prometnica u gradu koje su u jako lošem stanju. Nastojat ću da se u naredne četiri godine izdvoje veća proračunska sredstva za održavanje prometnica. Govorim o postojećim cestama. Primjerice, za Palisinu ulicu je sve spremno i na jesen ćemo je sanirati, ali postoji još prometnica koje su u tako lošem stanju pa ćemo ih sanirati nakon dovršetka postojećih velikih projekata, rekao je u nedavnom razgovoru za naš listi gradonačelnik Boris Miletić.

Ono što slijedi Puljani neće dočekati blagonaklono, jer mučili su se godinu dana sa zatvorenom rivom, koja još uvijek nije u potpunosti otvorena, ali i pola godine sa zatvorenim prometom u Šijani. Doduše, očekuje se da će se do jeseni dovršiti i radovi u Flaciusovoj ulici i da će prometnica u potpunosti biti puštena u promet. Pritom će se ukinuti parkirna mjesta duž Dobriline ulice da bi promet bio što protočniji.

Potpuno otvaranje za promet pravca s rive važno je za najavljene gradske projekte. Kako pritom ističe pročelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat, od nezavisnih stručnjaka naručena je ekspertiza stanja na proširenom kilometru obilaznice za koji su prije godinu i pol utvrđeni nedostaci.

- Ekspertiza će se naručiti brzo da bi se sanacija obilaznice što prije izvela, a pogotovo zato da bi se moglo krenuti u nastavak proširenja obilaznice prema Medulinskoj cesti. Od Hrvatskih voda uskoro očekujemo potvrdu natječaja za izgradnju odvodnog kanala od Valmada preko Dolinke do zaljeva Veruda, kojim će se rasteretiti kanal Pragrande i spriječiti plavljenje centra grada, a ujedno zaštititi vodozaštitno područje koje se proteže na toj lokaciji. Paralelno s tim radovima išlo bi se u proširenje obilaznice, kaže Prhat.

Uz rekonstrukciju Palisine ulice koja je vjerojatno najviše uništena gradska prometnica zbog brojnih prekopavanja, na jesen će sigurno početi i plinofikacija Mutilske ulice, od obilaznice prema Trgu Republike, koja je započela proljetos, ali je odmah prekinuta zbog izgradnje rotora u Šijani. Prhat ističe da će na predstojećem sastanku sa svim komunalcima dogovoriti dinamiku radova da se ne bi preklapali, odnosno, da se sagleda stanje i moguće poteškoće u prometu.

- Palisina i Mutilska nisu jedini projekti, slijedi nam i plinofikacija, uz izgradnju vodovodne mreže, Radićeve ulice, odnosno potez od križanja Radićeve s Mažuranićevom ulicom pa sve do Parka Vlade Gotovca (kod vatrogasaca) te dijela Santorijeve ulice od Medicinske škole do skretanja za Billu, kao nastavak rekonstrukcije Zagrebačke ulice, kaže Prhat i ističe da će se na križanju Santorijeve s Barbalićevom ulicom (skretanje za mesnicu Libero) izgraditi kružni tok, dijelom i zbog parkirališta nove bolnice koje će se izgraditi na suprotnoj strani.

Spreman čeka i projekt obnove Valturske ulice koja je preuzela veliki dio promet tijekom izgradnje rotora. Prilikom svih ovih projekata dinamika radova trebat će se usuglasiti s plinofikacijom koja se približila starogradskoj jezgri. Nastavlja se i izgradnje oborinske kanalizacije koja se nadovezuje na rotor, odnosno, Šijanskog kolektora u Ulici 43. istarske divizije, projekta Hrvatskih voda i Herculanee za koji je spremna dokumentacija, a koji rješava pitanje slivnih voda s područja Šijane. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter