Na jesen rekonstrukcija ceste od Buzeta do Slovenije

Novi asfalt prelazi Požane i ide do same granične crte
Novi asfalt prelazi Požane i ide do same granične crte

Rekonstrukcija državne ceste od Buzeta do graničnog prijelaza Požane počet će u rujnu, potvrdio je Edo Kos, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, koje će za ovu investiciju izdvojiti 38,7 milijuna kuna s PDV-om.

U Buzetu se očekivalo da će izvanredno održavanje državne ceste D201, na dionici duljine 6,9 kilometara, početi još u lipnju. Hrvatske ceste natječaj su raspisale u siječnju, a kriterij odabira izvođača radova bila je najniža cijena. Odluka kojom je kao najpovoljnija odabrana ponuda zajednice ponuditelja Hidroelektra niskogradnja iz Zagreba i CPK iz Kopra, donesena je u svibnju, no Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u međuvremenu je razmotrila i uvažila žalbu jednog od ponuđača te je 11. srpnja poništila odluku o odabiru.

- Nedavno je donesena nova odluka te je za izvođače radova izabrana zajednica ponuditelja - GP Krk i Strabag iz Zagreba. Do 6. kolovoza na odluku se može uložiti žalba, a ako je ne bude, to postaje pravovaljan odabir. S obzirom na to da je riječ o iznosu koji premašuje 12 milijuna kuna, konačnu odluku o odabiru donosi Nadzorni odbor Hrvatskih cesta koji će zasjedati do kraja kolovoza. Pod uvjetom da se nitko ne žali, potpisat će se ugovor i radovi bi počeli u rujnu, odmah po završetku turističke sezone, izjavio je Kos.

Rekonstruirat će se dionica od Buzeta do Požana, od novog kružnog raskrižja kod Autobusne stanice u Buzetu sve do granične crte sa Slovenijom, još kilometar i pol nakon graničnog prijelaza na Požanama. Buzet time dobiva i dva nova rotora, kod Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" te kod Stanice za tehnički pregled, kao i novo križanje, odnosno uređen ulaz u poduzetničku zonu Mažinjica.

Državnu cestu Lupoglav-Buzet zbog crne statistike 2009. godine prozvali su cestom smrti. Zbog dotrajalog i oštećenog kolnika duž cijele ceste, u pet godina zabilježene su 144 prometne nesreće. Samo su 2009. godine na njoj smrtno stradala tri vozača. Krajem te godine buzetsko Gradsko vijeće uputilo je apel Saboru i Vladi zatraživši da se u najkraćem mogućem roku osiguraju svi potrebni uvjeti za temeljitu rekonstrukciju dionice državne ceste od Lupoglava do Buzeta.

Hrvatske ceste krenule su potom fazno u temeljitu sanaciju, a do sada, uključujući i predstojeću rekonstrukciju državne ceste od Buzeta do Požana, za uređenje ove prometnice izdvojile su otprilike 90 milijuna kuna. Rekonstrukcija dionice državne ceste od Buzeta do Požana predstavlja pretposljednju fazu. Za potpuno uređenje ovog tranzitnog prometnog pravca preostaje još dionica od Ročkog Polja do Lupoglava i spoja na Istarski ipsilon. Prema informacijama koje pristižu iz Hrvatskih cesta, na jesen bi se trebao raspisati i javni natječaj za sanaciju ove posljednje dionice, čime bi se konačno zaokružio višemilijunski projekt. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter