Na jesen pocinje gradnja nove bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska opca bolnica danas je raspisala natjecaj za kredit od 600 milijuna kuna za financiranje izgradnje nove bolnice. Predviden rok otplate je 20 godina s pocekom od pet, a natjecaj je otvoren do 4. svibnja, kada ce se u Puli otvarati ponude banaka.

Nakon toga krajem svibnja ocekuje se raspisivanje natjecaja za gradevinske radove kako bi se, prema predvidanjima, na jesen položio kamen temeljac. Objektivno se može ocekivati da ce gradnja bolnice trajati cetiri godine, doznajemo od Valerija Drandica.

Pored 600 milijuna kuna predvidenih za izgradnju nove zgrade, bit ce potrebno još gotovo 30 milijuna eura (227 milijuna kuna) za opremu, a novac se namjerava osigurati iz strukturnih fondova Europske unije.

Od potpisivanja prvog sporazuma o namjeri gradnje nove bolnice do danas prošlo je predugih deset godina. Još najmanje pet godina Istrani ce se lijeciti u starom zdanju s 84 posto otpisanom opremom, u bolnici prepolovljenoj na dvije lokacije.

Za projektnu je dokumentaciju, koju je izradivao Urbis, dosad utrošeno 15,6 milijuna kuna. Otkad je, prije dvije godine, dobivena gradevinska dozvola, još je dva milijuna županijskih proracunskih kuna utrošeno za vodne doprinose. Prema sporazumu izmedu Istarske županije, Vlade i pulske bolnice 28. srpnja 2011. dogovoreno je da ce 75 posto kredita otplacivati država, a 25 posto Županija.

Na koordinaciji nacelnika i gradonacelnika dogovoreno je da bi Županija preuzela sto milijuna kuna, a gradovi i opcine otplatu 50 milijuna kuna kredita na rok od 20 godina, što ne bi bilo preveliko opterecenje, smatra Drandic.

Prema glavnom projektu, nova ce bolnica imati 43 tisuce cetvornih metara u stacionarnoj zgradi na sedam etaža. U drugoj, novoj zgradi, pokraj današnjeg rendgena, bit ce smještena poliklinika, dnevna bolnica, fizikalna terapija, dijaliza i drugo. Konacno ce se na prvoj etaži glavne zgrade objediniti hitni bolnicki prijem.

Na istoj etaži predvidene su i jedinice intenzivnog lijecenja i deset operacijskih sala. Svaki bolnicki odjel imat ce jednu jednokrevetnu i dvije dvokrevetne sobe, a ostale ce sobe biti trokrevetne. Bolnica ce raspolagati s 506 postelja u stacionarnom dijelu te stotinjak u dnevnoj bolnici. (J. ORLIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter