Na jesen novim prometnim trakom obilaznice


Zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek zajedno sa suradnicima, pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem i pročelnikom za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordanom Škuflićem, obišao je gradilište na obilaznici gdje se odrađuje projekt proširenja pulske obilaznice te izrazio veliko zadovoljstvo napretkom odvijanja radova.

Povoljna investicijska klima

- Izrazito mi je drago kako napreduje dinamika izvođenja radova proširenja obilaznice. Riječ je o još jednom u nizu iznimno značajnih infrastrukturnih kapitalnih projekata Grada Pule, kojim će se osigurati sigurnije i protočnije prometovanje za sve naše sugrađane i brojne goste. Projekt je planiran po fazama koje se izvršavaju sukladno planu i pulska obilaznica, kojom će se zaokružiti cjelina od kružnog toka u Šijani do kružnog toka na križanju s Medulinskom cestom, već ima vidljive konture budućeg izgleda. Valja istaknuti da je to investicija od 20 milijuna kuna, a upravo stvaranjem povoljne investicijske klime i uvjeta, te privatnim investicijama i komunalnim doprinosom od tih investicija, Grad Pula financira kako obilaznicu tako i nedavno otvoren novi prekrasni trg na Verudi, pa i ostale krizne prometne točke koje su u planu i ubrzo kreću u realizaciju. Zahvaljujem se svim našim sugrađanima na strpljenju kao i svim radnicima koji odgovorno i savjesno rade svoj posao unatoč ovako visokim temperaturama, naglasio je Cvek.

Faze izvođenja radova prilagođene su na način da se što manje opterećuje prometovanje i da obilaznica tijekom cijelog sezonskog razdoblja izvođenja radova bude protočna za promet u pravcu Šijana-Verudela i obratno.

- Trenutno se najintenzivnije radi na raskrižju Šišanske ceste i obilaznice te privoza tog raskrižja, dok će radovi na raskrižju obilaznice s Medulinskom cestom započeti nakon turističke sezone, odnosno na jesen, kazao je pročelnik Škuflić.

Do sada su, sukladno fazama izvođenja, na dijelu zahvata izvedeni zemljani radovi koji obuhvaćaju široke iskope, uređenje temeljnog tla i ugradnju geotekstila za buduću kolničku konstrukciju, iskopi za retencije oborinskih voda, prelaganja postojećih instalacija, priprema posteljice za kolničku konstrukciju kolnika i nogostupa, odnosno sve što je po dinamici predviđeno projektom.

Proširenje ovog dijela obilaznice započelo je 3. travnja, s rokom izvođenja od 150 radnih dana. U sklopu radova izgradit će se dvije prometne trake u dužini od 1,2 kilometara od privoza rotora na Medulinskoj cesti do nekadašnjeg skretanja za Valmade, obnovit će se raskrižje sa Šišanskom i Medulinskom cestom u kružna raskrižja sa zelenim površinama te će se djelomično rekonstruirati prometnice koje se priključuju na ta raskrižja, čime ukupna duljina zahvata iznosi oko 2,2 kilometara. Previđena je i izgradnja pješačkih i biciklističkih staza, zelenih pojaseva, odvodnja oborinskih voda, navodnjavanje i javna rasvjeta. Izvođač radova je trgovačko društvo Cesta d.o.o. a vrijednost investicije iznosi 20 milijuna kuna. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter