Na jesen novi zakon i nova ekipa na HRT-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo kulture uskoro ce pokrenuti rad na novim zakonima o Hrvatskoj radioteleviziji, zatim krovnom Zakonu o medijima te Zakonu o Hini. Zakon o HRT-u trebao bi biti donesen do rujna.

Zakon o medijima donesen je još 2004. godine i svakako ga treba osuvremeniti, s tim da novinari traže da se jamci utjecaj svog kreativnog novinarskog sastava na izbor i na razrješenja glavnih urednika medija. Trenutacni Zakon o medijima nalaže da novinari ostvaruju takav utjecaj putem Statuta medija, ali nakladnici su uvijek dosad izbjegavali pregovore s novinarima i donošenje statuta, a sankcija za to nije bilo.

Krece se u nove izmjene Zakona o HRT-u iako je postojeci Zakon donesen u prosincu 2010. godine. Ocito su motiv za tako brzo mijenjanje zakona opce nezadovoljstvo bitnim kadrovskim rješenjima na HTV-u. Drugim rijecima, smijeniti Programsko vijece HRT-a, Upravu HRT-a i Uredništvo HTV-a najcišce i najelegantnije je izmjenama Zakona o HRT-u. No, ima i drugih razloga za izmjene Zakona.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violic nam ovako govori: "Novi Zakon o HRT-u treba biti dio jedne cjelovite medijske politike koju Hrvatska mora izraditi. Televizija u svom oblikovanju programa, u unutarnjem strukturiranju, ne smije biti vodena logikom kratkorocnih smjena glavnih urednika ili ravnatelja, nego logikom dugorocne strategije.

Ti ciljevi nisu nažalost jasno formulirani. Mi nikako ne možemo odrediti što su ti javni sadržaji, javne usluge koje bi HRT trebao obavljati. Tu se vrlo cesto poigravamo opcim pojmovima, kao - treba više domace proizvodnje, više kulture, znanosti, ali se cijelo vrijeme nedovoljno definiraju razlike izmedu onog što je javna televizija i onoga što je komercijalno.

Ministrica smatra da je vidljiv pad profesionalnih standarda osobito u informativnom programu i da su brojni profesionalci namjerno stavljeni na stranu ili su sami otišli s HTV-a.

Na koji ce se nacin mijenjati Zakon o HRT-u, to se još ne zna. Nakon skandala kada je za vrijeme trajanja HTV-ovog Dnevnika glavni urednik Bruno Kovacevic ušao u studio i tražio od Zorana Šprajca da izbaci prilog o Programskom vijecu, Nenad Stazic, novi potpredsjednik Sabora rekao je da je siguran da zeleno svjetlo za Kovacevica ne bi bili dali saborski zastupnici da su oni bili clanovi Programskog vijeca. To naravno ne znaci da bi bilo moguce da u Programskom vijecu odlucuju iskljucivo zastupnici. Alternativna varijanta postojecem nacinu izbora Programskog vijeca je da u njemu budu vijecnici koje izravno biraju institucije i prominentne udruge.


Podijeli: Facebook Twiter