Na jesen natjecaj za Muzil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom posjeta Puli i Umagu ministra graditeljstva i prostornog uredenja Ivana Vrdoljaka, koji je ujedno i clan Povjerenstva za provedbu projekta "Brijuni rivijera", najavljeno je da se na jesen ocekuje objava medunarodnog natjecaja za investitora za lokaciju Muzil.

- Upoznat sam s problemom da je dio podrucja u sklopu tog projekta zašticeno kulturno dobro za vrijeme i nakon natjecaja. Zato kao clan Povjerenstva idem pogledati to kulturno dobro. Svakako treba cuvati kulturu, tu nema dvojbe, ali u pravom trenutku i na pravom mjestu, rekao je Vrdoljak, koji je jucer obišao i Muzil.



Pulski je pak gradonacelnik tom prilikom najavio da "do ljeta ocekuje usvajanje izmjena i dopuna prostornog i generalnog urbanistickog plana na temelju smjernica koje su utvrdene na gradskom vijecu, nakon cega cemo biti spremni za raspisivanje medunarodnog natjecaja.

Vrdoljaku je Miletic predstavio i dva projekta obnove starogradske jezgre Pule - "Dolcevitu" i "Tisucu fasada", koji je trenutno u izradi.

- Mislim da je to bitno zbog sociološke i urbane higijene naših ljudi, gradana Pule ili koje druge starogradske jezgre u Hrvatskoj jer su ipak oni ti koji žive u tim gradovima cijelu godinu. Vec pocetkom sljedece godine želimo izraditi ozbiljan program koji ce se baviti tom tematikom. To nam je plan za ovog mandata, najavio je Vrdoljak. Bio bi to program obnove starogradskih jezgri po uzoru na obnovu starogradskih jezgri u istocnoj Njemackoj.

- Država ih ne bi sufinancirala, medutim, ona bi pronašla modele financiranja kroz strukturne i kohezijske fondove, najavio je ministar.

Uz to Vrdoljak se susreo i s istarskim nacelnicima i gradonacelnicima te županom Ivanom Jakovcicem,i sve ih pozvao da se prikljuce u izmjene i dopune zakona, prije svega Zakona o gradnji i prostornom uredenju, koji bi u buducnosti trebao više poticati investicije. (B. BAN, snimili M. ANGELINI, M. MIJOŠEK)

Vrdoljak: Srušit cemo Dvorac u Stella Marisu

"Sve što se ne može legalizirati srušit cemo, kao što je primjerice zgrada Dvorca u Stella Marisu i ograde te druge gradevine na plažama, odnosno na pomorskom dobru, i to u dogovoru s lokalnom samoupravom", izjavio je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak u utorak navecer u Umagu nakon susreta s gradskim celnicima.



Gradonacelnik Vili Bassanese i njegovi zamjenici Veljko Ivancic i Mauro Jurman docekali su ministra i njegove suradnike upravo u Stella Marisu, pored zgrade u obliku dvorca za koju je rješenje o rušenju na snazi još od 2007. Objekt je prije 20-ak godina podignut nedaleko od mora, na gradskom zemljištu, onomad s dozvolom za privremeni, montažni objekt od 50 kvadrata, koji je u meduvremenu narastao u cvrstu zgradu površine vece od 300 kvadrata.

Gradski celnici su ministra upoznali sa svojim naporima i inzistiranjima da se procedura uklanjanja te gradevine pokrene, ali lani, pred parlamentarne izbore, poruceno im je da novca nema i da se pred izbore ništa nece dirati. Na opasku novinara da su pomorsko dobro u Crvenom Vrhu i Sv. Ivanu privatizirali i divljom gradnjom uzurpirali Slovenci, a da Hrvati u Bohinju tako nešto ne bi mogli ni sanjati, ministar je rekao da je to problem Hrvatske i nacina kako je naša zemlja po tom pitanju uredena. Zakone, zakljucio je ministar, treba mijenjati, proceduru ubrzati i provoditi jer je dosadašnja praksa pokazala da je regulativa napravljena tako da se što manje ruši. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter