Na jesen kreće rekonstrukcija lučice Štinjan

Lučica u Štinjanu (M. MIJOŠEK)
Lučica u Štinjanu (M. MIJOŠEK)

Grad Pula donio je odluku kojom Pomorsko sportsko ribolovno društvo "Štinjan" djelomično oslobađa obveze plaćanja komunalnog doprinosa. S obzirom da se radi o lučici posebne sportske namjene kojom će se značajno povećati broj vezova, sa sadašnjih 74 na 160, te će se proširenjem lučice omogućiti građanima (posebice Štinjancima) pa i turistima, upotreba vezova za plovila duža od sedam metara jer sadašnji kapacitet omogućava vezove za brodice dužine od četiri do sedam metara, PŠRD Štinjan će trebati platiti, što je jučer i učinjeno, polovicu utvrđenog iznosa na ime komunalnog doprinosa koji ukupno iznosi 415.609 kuna. Odnosno, PŠRD je, sukladno odluci, uplatio 207.804 kuna.

Financiranje zainteresiranima za vez

Uplaćivanjem tog iznosa stvoreni su svi preduvjeti za izdavanje građevinske dozvole i početak rekonstrukcije lučice koja bi, prema riječima predsjednika ovog PŠRD-a Marjana Rupenovića, trebali krenuti ujesen.

- Nakon niza godina uspjeli smo skupiti sve papire i konačno krećemo s radom. Zadovoljni smo oslobađanjem plaćanja dijela komunalnog doprinosa, i to je puno, stoga na jesen najvjerojatnije krećemo s radovima, rekao nam je Rupenović, dodajući da će ovih dana u lučici početi pripremni radovi.

Rekao je da je društvo vrlo dobro surađivalo s Gradom Pulom i očekuju vrlo skoro izdavanje građevinske dozvole. Što se tiče financijskih sredstava za početak gradnje, Rupenović kaže da će se dogovarati o uplatama "u hodu" te će se radovi izvoditi kako sredstva budu pristizala. Financiranje investicije je, naime, planirano uplatama donacija i zainteresiranih građana koji bi u lučici imali vez, a vrijednost cjelokupne investicije, koja podrazumijeva potpunu infrastrukturu i objekte, vrijedna je 4,2 milijuna kuna.

Koncesijski ugovor za sportsku luku Štinjan - Puntižela potpisan je u travnju 2013. godine kada je Grad Pula koncesiju na 20 godina dodijelio PŠRD-u Štinjan. Za cijelo područje pod koncesijom PŠRD će plaćati fiksni dio od 60 lipa po četvornom metru te 20 posto od godišnjih članarina kao promjenjivi dio naknade. Dosad je interes za vezove u lučici interes pokazalo 50-ak mještana Štinjana, a prema riječima Rupenovića, na raspolaganju je još 20 vezova stoga je pozvao sve koji žele da se jave u PŠRD Štinjan srijedom od 18 do 19 sati radi dogovora.

Novi 180-metarski lukobran

U lučici će se graditi i novi lukobran dugačak 180 metara. U koncesiju je ušao i dio kopna na kojem bi trebali biti postavljeni montažni objekti za potrebe lučice, sanitarni čvor i dio na kojem bi se barke izvlačile na kopno. Njezina atraktivna pozicija, nasuprot Brijuna, trebala bi jamčiti atraktivnost i funkcionalnost za sve, i korisnike vezove, i širokoj zajednici. Tako je i istaknuto u odluci Grada Pule o djelomičnom oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa koji kaže da rekonstrukciju i izgradnju u lučici treba gledati u širem kontekstu uređenja obalnog područja, te da izgradnja lučice doprinositi turističkom razvoju Grada Pule. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter