Na jesen kreće popločavanje Šaliža i pulskih ulica

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Nakon provedenog javnog natječaja Grad Pula odabrao je nedavno najpovoljnijeg izvođača u projektima rekonstrukcija ulica De Villeovog uspona, Sv. Margareta, poznati Šaliž u Štinjanu, te Fontičke ulice. Izvođenje radova povjereno je tvrtci TGT-Adriatik d.o.o. iz Pule, čija je ponuda od četiri milijuna kuna uključujući PDV, te jamstveni rok od 20 godina bila povoljnija od ponude pulske tvrtke Cesta koja je odrađivanje posla nudila za milijun kuna više, odnosno 5,1 milijun kuna s PDV-om.

Za sve tri ulice radovi su predviđeni u ovoj godini, a rekonstrukcije bi, prema najavama nadležnih, trebale krenuti u rujnu, odnosno nakon turističke
sezone.

Valja podsjetiti i da je, nakon što je prije dvadesetak godina rekonstruirana Flanatička ulica, njen "odvojak" Fontička ulica ostavljena da propada pa je danas poprilično uništena. Stoga ovaj glavni pješački
koridor prema tržnici vapi za obnovom. Za lokaciju gdje je smješten DM, T-com i ugostiteljski objekt Hum već je prije dvije godine izrađen projekt uređenja koji obuhvaća popločavanje i zamjenu pripadajuće komunalne infrastrukture, te zamjenu uništenih nogostupa i zatvaranje već otvorenih rupa u asfaltu.

Fontička se namjerava popločati kamenim pločama po uzoru na Flanatičku. No, iz prvobitnog projekta uređenja uklonjen je predviđen
drvored, ali i urbana oprema koja je trebala biti na početku i kraju ulice. Ove su promjene uvedene na zahtjev MUP-a koji je tražio nesmetan prolaz interventnim vozilima. Projekt rekonstrukcije stoga je morao biti prepravljen.

Prilikom uređenja Fontičke ulice zamijenit će se i sve podzemne instalacije. Riječ je o kratkom potezu i to ne bi trebalo utjecati na budući rok završetka radova. Očekuje se da bi radovi vrlo brzo trebali biti dovršeni, odnosno očekuje se da bi do božićnih blagdana projekt trebao biti zgotovljen.

Štinjanski Šaliž, nakon gotovo tri desetljeća, trebao bi dočekati popločavanje. I tu se radovi nastavljaju na već započete kojima je, svojevremeno, centar naselja, zbog izgradnje vodovodne mreže daleke 1986. godine, raskopan i kamen nikad nije vraćen u prvobitno stanje. U međuvremenu su kamene ploče nestale, a ulica je (pre)kopana još nekoliko puta.

Što se tiče, pak, De Villeovog uspona, riječ je o usponu s kojim je započela revitalizacija pulskih uspona na Kaštel. Projektom rekonstrukcije De Villeov uspon doživjet će fizičku preobrazbu: nove kamene ploče, vaze, klupe i rukohvat tek je dio od planiranog uređenja, a za vjerovati je da će na tom potezu, jednog od najljepših pulskih uspona na Kaštel, u budućnosti biti otvoreno nekoliko galerijskih
prostora.

Projekt je trebao biti realiziran dvije godine, ali zbog konzervatorskih uvjeta, morao je biti prolongiran. Tim prije što upravo ovaj uspon vodi prema prelijepo uređenom galerijskom prostoru Sveta srca, a već je i tijekom dosadašnjih ljetnih mjeseci bilo pokušaja njegove revitalizacije organiziranjem raznih predstava i susreta umjetnika, grafitera i ostalih kreativaca.

Revitalizacijom uspona željeli se Puljane i njihove goste na neki način privući na pulske uspone koji imaju puno toga za ispričati i ponuditi. Kako su rekli odgovorni u Arheološkom muzeju i pulskom TZ-u, želja je šetače koji idu utabanom "stazom slonova", odnosno Ulicom Sergijevace, privući i na pulske uspone. (G.ROJNIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter