Na jesen još jeftiniji kvadrati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema zadnjim podacima portala CentarNekretnina, prosjecna cijena stambenog kvadrata u Istri iznosi 1.708 eura. Pula se i dalje po skupoci ne može mjeriti s primjerice Rovinjom, Porecom ili Umagom gdje se cijene kvadrata nerijetko penju i do 3.000 eura, dok prosjecni pulski kvadrat košta oko 1.600 eura. Za kupnju kuce potrebno je izdvojiti više, pa tako prosjecna cijena u Istri iznosi oko 1.760 eura dok se vikendice u prosjeku prodaju po cijeni od 1.860 eura po kvadratnom metru.

Bitna i lokacija
I cijene gradevinskih zemljišta razlikuju se ovisno o lokaciji, a trenutno je najskuplje ono na podrucju Medulina gdje kvadratni metar košta izmedu 145 i 300 eura. Cijene drže i Valbandon, Fažana, Peroj, Pomer i Ližnjan gdje je za zemljište potrebno izdvojiti izmedu 130 i 180 eura. Cini se da je kupnja gradevinskog zemljišta ponovno najisplativija u Puli gdje je za kvadratni metar potrebno platiti 60-ak eura.

Po zadnjim podacima portala Crozilla, kao što smo vec pisali, prošlog je mjeseca cijena kvadrata u Puli bila 1.414 eura, u Rijeci 1.716, dok Dubrovnik vec tradicionalno drži visoku cijenu od cak 3.572 eura. Od Pule je skuplji i Zadar, i to u prosjeku za 200-tinjak eura, dok je za kupnju stana u Splitu potrebno izdvojiti i do 700 eura više nego u Puli. Najjeftiniji stanovi u srpnju su se prodavali u Osijeku gdje je kvadrat koštao prihvatljivih tisucu eura.

Predstavnici istarskih agencija za nekretnine smatraju da se tržište još nije vratilo u normalu pa su cijene za odredene lokacije i dalje prenapuhane. I dok se u Puli stan u neposrednoj blizini mora prodaje za primjerice 2.000 eura, isti ce stan u Rovinju ili Porecu koštati i do dvije tisuce eura više. Predstavnik pulske agencije veli da je interes za kupnju i dalje zanemariv, a u jeku sezone izostala je i navala stranih državljana koji su prijašnjih godina odmor iskoristili i za kupnju nekretnina.

- Ne znam da li druge agencije lažu, ali mi skoro da i nemamo posla. Tu i tamo pojave se zainteresirani Rusi koje smo uspjeli privuci i reklamnim panoima na cirilici, pa se javljaju i raspituju. Uglavnom su spremni izdojiti oko 400 tisuca eura za nekretninu koja stvarno mora biti posebna. U Fažani je na atraktivnoj lokaciji izgradeno 40-ak stanova od kojih je jedva prodano desetak, a cijena im se krece izmedu 2.100 i 2.800 eura po kvadratnom metru, veli predstavnik pulske agencije.

Mali drže cijenu
Jednoj poreckoj agenciji posao ocito ide, što potvrduje i vlasnica koja naglašava da u ovo vrijeme najviše rade sa Slovencima koji kupuju i traže stanove u Cervaru.

- Nije loše i osjeca se pomak na tržištu. Slovencima su najinteresantnije nekretnine tik uz more, a uz Cervar zainteresirani su i za Novigrad i Umag. Cijene se na tim lokacijama u prosjeku krecu izmedu 1.500 i 2.000 eura. Najbolje idu manji stanovi ili garsonijere dok je potražnja za starim kamenim kucama vec neko vrijeme u padu, veli vlasnica porecke agencije.

Nedaleko od Buzeta sada je moguce, primjerice, kupiti staru kucu od 150 kvadrata s okucnicom po cijeni od 24 tisuce eura. Buduci da je takvu nekretninu nužno skroz obnoviti, za kupnju se uglavnom odlucuju oni kojima se ne žuri i vec imaju kucu ili stan pa ce iskoristiti priliku i polako raditi na uredenju, za što ce im vjerojatno trebati duplo više novca nego što su izdvojili za kupnju.

Mali stanovi definitivno drže cijenu jer ih pretežito za odmor kupuju strani državljani. Tako se stan od svega 26 kvadrata u Umagu ili Novigradu nudi za 67.000 eura, a približno toliko ce koštati i pristojan stan od 56 kvadrata u Labinu. I dok stan u okolici Poreca velicine 60 kvadrata košta 90.000 eura, stan iste kvadrature u okolici Labina koštat ce i do 20.000 eura manje.

Ivana Beljan s portala Crozilla smatra da, unatoc laganom padu cijena, prodavatelji i dalje konstantno odgadaju prikazati realno stanje. Smatra da se kod nekih cijene ne mijenjaju zbog eventualno bolje zarade, a takav ce potez, veli, samo usporiti ili odgoditi ionako ukocenu prodaju.

- Prodavatelji se nadaju zaradi kakvu su imali u vremenima "gradevinskog booma" kada se najcešce kupovalo prema kriterijima komfora ili izgleda ne mareci previše za cijenu. Danas je prioritet cijena, a kupci su uglavnom oni koji od ranije imaju ušteden novac. Ako se uistinu dogodi "crna jesen", kako najavljuju naši politicari, možemo ocekivati još nestabilniju financijsku situaciju i dodatni pad cijena nekretninama, što gradanima vjerojatno nece mnogo znaciti. U takvoj ce situaciji njihov standard, a time i prodaja nekretnina, dodatno pasti, zakljucila je Ivana Beljan.


Podijeli: Facebook Twiter