Na jesen će u pulske škole krenuti 600 prvašića

Ilustracija (D. KOVAČEVIĆ)
Ilustracija (D. KOVAČEVIĆ)

Premda su predupisi za polazak djece u prvi razred osnovnih škola održani još u siječnju, roditelji se još uvijek javljaju te obavljaju predupise svoje djece. Brojke s kojima raspolažu u Uredu državne uprave Istarske županije stoga još uvijek nisu konačne. Povrh toga, treba uzeti u obzir i zahtjeve za prijevremene upise koji su na listi predupisanih, no ne zna se da li će proći povjerenstvo, a potom su tu i odgode polaska u školu.

Najmanje djece u OŠ Centar

Upravo je i razlog provođenja predupisa dobivanja okvirne slike koliko će djece u rujnu sjesti u školske klupe, ali će se točna brojka znati do lipnja kada će se održavati upisi. U međuvremenu će se odrađivati pregledi i testiranja za prijevremene upise te odluke o odgodama.

Prema trenutačnim podacima, dakle, u Osnovnu školu Monte Zaro predupisano je 31 dijete, Kaštanjer 76, Veli Vrh 72, Područna škola Štinjan 14, Giuseppina Martinuzzi 57, Centar 27, Stoja 55, Šijana 63, Područna škola Muntić 7, Veruda 75, Tone Peruška 52, te školu Vidikovac 88 djece.

Sukladno trenutno raspoloživim podacima, u Uredu državne uprave Istarske županije procjenjuju da će se u deset pulskih osnovnih škola u konačnici ove godine upisati oko 600 prvašića. No, valja imati na umu da je to brojka bez prošlogodišnjih odgoda, a pridodat će joj se i ona djece koja će se tek doseliti, odnosno odseliti.

Podsjetimo da je ovogodišnja novost upisivanje djece koja će do kraja ove godine navršiti šest godina, a koja nisu školski obveznici, jer oni mogu također biti upisani po zahtjevu roditelja koji se jave do 31. ožujka i podnesu zahtjev za upis Ureda državne uprave radi uvrštavanja djeteta u popis školskih obveznika. Prema dosadašnjem pravilniku, to je bilo do 31. kolovoza tekuće godine. Roditelj može podnijeti zahtjev Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, Službi za opću upravu i društvene djelatnosti, na adresi Splitska 14, za uvrštavanje djeteta u popis školskih obveznika najkasnije do 31. ožujka. Za prijevremeno upisano dijete se obavezno provodi psihološko testiranje te će Ured pisanim putem obavijestiti roditelja o vremenu i mjestu psihološkog testiranja.

Poziv za liječnički pregled

Po okončanju predupisa, roditelji će dobiti pismeni poziv za pregled djeteta kod liječnika, dok će se postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u prvi razred osnovne škole provoditi u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području. Taj će se postupak provoditi u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja. U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan obavijestiti najkasnije do 30. svibnja stručno povjerenstvo pripadajuće škole da bi se utvrdilo drugo odgovarajuće vrijeme.

Liječnički pregled djeteta obavit će se u zdravstvenoj ustanovi te će roditelji biti pozvani pisanim putem na kućnu adresu s terminom pregleda kod nadležnog školskog liječnika. Stoga, roditelji prilikom upisa djeteta u školu moraju dati točnu adresu stanovanja ukoliko žele primiti poziv za sistematski pregled. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter