Na jednom mjestu sve što ribarima treba


I jedanaesto izdanje međunarodnog ribarskog sajma Crofish održat će se ove godine u Poreču, točnije od 26. do 28. listopada u dvorani Žatika. Grad će u ovoj manifestaciji participirati ustupanjem dvorane bez naknade, a sa Istarskom županijom upravo je  potpisan ugovor o donaciji 100 tisuća kuna. Riječi su to predsjednika Udruženja porečkih obrtnika Roberta Momića, te ujedno i imenovana direktora sajma na danas sazvanoj tiskovnoj konferenciji. Prisustvovali su i njegov tajnik Robert Velenik, dogradonačelnik Poreča Loris Peršurić te Graciano Prekalj u ime Istarske županije.

Najavivši ranije ovu manifestaciju, jer prošle godine malo je ljudi bilo upoznato da je sajam preseljen iz Umaga u Poreč, Momić je istaknuo kako je Upravni odbor na svoj posljednjoj sjednici donijelo odluku o i ovogodišnjem prihvaćanju organizacije. Za prošlogodišnji sajam je iznio podatke kako je održan na 2.000 četvornih metara unutarnjeg i 500 kvadrata vanjska prostora, a na Crofishu izlagalo 80-tak izlagača i tvrtki koje su zastupale više od 250 poznatih svjetskih brendova. Nadaju se da će ovo godine te brojke premašiti, pa istovremeno razmatraju i mogućnost  povećanja izložbena prostora zavisno od zainteresiranih.

Prekalj je rekao kako je sajam ribarstava, akvakulture i sportskog ribolova značajna manifestacija u Istarskoj županiji, ali i jedini događaj s takvom temom u Hrvatskoj. Kao takav vrlo je zanimljiv svim gospodarskim subjektima iz tih djelatnosti u nas, kao i susjednih država. A glavni je cilj je da se na jednom mjestu omogući okupljanje i predstavljanje svih zainteresiranih. Prisutnim novinarima skrenuo je pozornost kako je županija za realizaciju svojih programa vezanih za ribarstvo osigurala u proračunu 400 tisuća kuna, od čega je 100 tisuća upravo donirano za organizaciju sajma Crofish.

Loris Peršurić se zahvalio organizatorima što će ova manifestacija postati tradicionalna, jer time se zaokružuju i ostale sajmene manifestacije, pa Poreč postaje i po tim vrijednosti nadaleko poznat. S obzirom da se svi sajmovi od Promohotela do Vinistre dešavaju van turističke sezone, tim se na neki način i povećava broj dolazaka gostiju, pa stoga obećao kao će i dalje za takve i slične manifestacije Grad pružati sve moguće potpore.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, te poteškoćama organiziranja sajma, za ovogodišnje zatvaranje finacijeske konstrukcije uprava sajma će dio sredstava namiriti i od izlagača, a za drugi dio kandidirati se na mjere potpore iz EU fondova. Također kako bi sve informacije bile svima dostupne, otvorena je i službena stranica www.crofish.eu na kojoj će uskoro biti prijavni obrasci kao i svi popratni sadržaji, rekao je na kraju Velenik. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter