Na jednom mjestu objedinjeno gotovo 150 udruga

Williams napušta teniske terene u Umagu u društvu svog sparing partnera Saše Bajina (M. MIJOŠEK)
Williams napušta teniske terene u Umagu u društvu svog sparing partnera Saše Bajina (M. MIJOŠEK)

U skate parku u Rojcu predstavljen je u ponedjeljak prvi Vodič za djecu i mlade. Predstavili su ga gradonačelnik Boris Miletić i njegova zamjenica Elena Puh Belci, predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek te pročelnica Upravnog odjela za društvene Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber i dječja gradonačelnica Lana Peršić s članovima Dječjeg gradskog vijeća.

Kvalitetno slobodno vrijeme

- Ovo je bio jedan od zahtjeva dječjeg Gradsko vijeća. U brošuri su objedinjene sve informacije za djecu koje su grupirane po područjima da bi lakše odabrali što ih zanima. Želja nam je bila da djeca svoje slobodno vrijeme kvalitetno provedu pa ćemo na kraju ove školske godine brošuru podijeliti svim učenicima. Pula od 2011. godine ima status Grada prijatelja djece te kroz ovakve projekte dokazuje da joj je dječja participacija važna i da uvažava prijedloge, mišljenja i potrebe djece, rekla je u uvodu Puh Belci.

Vodič je predstavljen u povodu Međunarodnog dana obitelji koji se obilježavao u ponedjeljak, a riječ je o dvojezičnoj brošuri koja na jednom mjestu okuplja 148 pulskih udruga i ustanova, te sadrži sve važne informacije o njima kao i opis aktivnosti i programa koje nude, a koji su namijenjeni upravo djeci i mladima. Brošura je raščlanjena na deset kategorija: foto, film, radio i likovna umjetnost, glazba, gluma, knjiga, ples, sport, volontiranje, zdravstvo i socijalna skrb, znanost i tehnička kultura te razno.

Intencija vodiča je potaknuti mlade na uključivanje u što aktivniji svakodnevni život Pule te da na taj način još kvalitetnije upotpune svoje slobodno vrijeme. Rađen je sa svrhom da, u objedinjenom formatu i strukturiranom po područjima, mladima ponudi popis svih izvannastavnih aktivnosti i sadržaja koji se u Puli mogu naći, a izrađen je u suradnji Grada Pule, Vijeća za komunalnu prevenciju i Dječjeg Gradskog vijeća Grada Pule. Inicijatorica izrade vodiča je dječja gradonačelnica Lana Peršić.

Brošura za osnovnoškolce

- Velika mi je čast što je realizirana ova ideja koju je dječje Gradsko vijeće predložilo na izborima. Drago mi je što se dječji glas uvažava i čuje, a to se i vidi po realizaciji ovog projekta. Pula ima puno mogućnosti izvannastavnih aktivnosti za koja djeca do sada nisu znala, a sada je sve skupljeno u jednu knjižicu, rekla je Peršić.

U izradi vodiča Grad je ponudio mogućnost svim zainteresiranim udrugama koje nude programe namijenjene djeci da se jave putem e-maila i tako budu uvrštene u vodič, koji će, inače, biti dostupan u digitalnom i tiskanom formatu u tisuću komada te distribuiran po svim javnim ustanovama i objektima gdje se nalaze djeca.

- Zahvalio bih se dječjoj gradonačelnici na prijedlogu, a ovdje smo u Rojcu jer tu djeluje preko stotinjak udruga civilnog društva. U brošuri je niz informacija o njihovom radu za djecu koji Grad značajno subvencionira, a kako bi se bavili vannastavnim aktivnostima. Ovo je kvalitetna baza podataka koja će svima biti dostupna da bi djeca lako odabrala ono što im je najprivlačnije, zaključio je gradonačelnik Miletić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter