Na jednom mjestu o kvaliteti zraka u Istri

Predstavljanje nove web stranice u Županiji (M. MIJOŠEK)
Predstavljanje nove web stranice u Županiji (M. MIJOŠEK)

Što je to zrak, kakva je kvaliteta zraka u Istri, koje sve mjerne stanice postoje i kakvo onečišćenje prikazuju, samo su neka su od pitanja na koja odsad građani na vrlo jednostavan i transparentan način mogu dobiti jasne i konkretne odgovore na novoj internetskoj strani www.istrazrak.hr, koja detaljno prati i analizira kvalitetu zraka na području čitave Istre. Stranicu su danas u sjedištu županije predstavili partneri na projektu koji je inicirala Udruga Zelena Istra, a koja se u izradu uključila uz podršku Istarske županije i županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U iznosu od 55 tisuća kuna cijeli je projekt financijski podržala Županija, a po riječima Rudije Pavličević iz Zelene Istre, želja im je bila građanima na što jednostavniji način približiti praćenje parametara te pojedine emisije onečišćenja u zrak što je dosad, zbog stručnih termina i simbola, mnoge zbunjivalo. 

- Upravo je problematika zraka nešto na što su građani i putem dugogodišnje linije Zelenog telefona najčešće upozoravali, a sada će putem ove stranice imati kompletan pregled svih automatskih postaja te će moći pratiti i indekse onečišćenja i sve što ih zanima vezano uz problematiku kvalitete zraka, kazala je Pavličević i dodala da će građani i sami moći slati svoje primjedbe i prijedloge putem e-maila [email protected]. Također, dodala je da je krajnji cilj da putem ovog modela cjelokupna zajednica u skorijoj budućnosti može utjecati na kvalitetu zraka u Istri.

Po riječima Ljiljane Dravec iz županijskog odjela za održivi razvoj, na području Istarske županije vodi se registar onečišćenja zraka i on je u Istri prve kategorije, no uz sav monitoring i analize, pokazalo se da javnost i dalje nije bila dovoljno informirana te da krajnji rezultati do građana nisu dopirali onako kao su trebali.

- Na to su nas potaknuli i prosvjedi građana, osobito s područja Labinštine, kao i činjenica da je javnost jednim dijelom izgubila povjerenje u institucije pa smo željeli na jednom mjestu, na vrlo dostupan način putem ove stranice svima omogućiti da online prate rezultate s ukupno devet automatskih mjernih postaja, kazala je Dravec.

- Upravo je zaštita zraka jedan od prioriteta županijskog Plana za zdravlje, istaknula je pročelnica županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić. Naglasila je da se u sklopu plana razmatraju čimbenici koji mogu dobro ili loše utjecati na zdravlje, a upravo su  okolišni čimbenici od presude važnosti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter