Na Jazzbini i etno jazz i heavy metal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi ciklus Jazzbine pocinje u subotu 20. veljace u Dom hrvatskih branitelja kada dolazi Vasil Hadžimanov Band s gostima.

U srijedu 3. ožujka nastupit ce Bace Quintet koji predvode udaraljkaš Aleksandar Petrov i kavalist Theodossi Spassov, opet uz Hadžimanova na klaviru.

O novoj sezoni razgovarali smo s alfom i omegom Jazzbine Željkom Markovicem.

"Pokušao sam napraviti barem na trenutak svojevrstan koncepcijski odmak od onog što se moglo cuti u zadnje dvije godine. Cilj je bio da se na prostoru jugoistocne Europe pronadu dva dobra sastava koja mogu na najkvalitetniji nacin prezentirati zvuk koji u sebi objedinjuje jazz improvizaciju i baštinjenje etno ili narodnih elemenata glazbe s ovih podrucja.

U toj potrazi nametnula su se dva benda koja su, doduše u drugacijoj postavi, vec svirala na Jazzbini, a to su Vasil Hadžimanov Band i Bace Quintet. Njih je pulska publika jednako dobro prihvatila, što je bio dobar razlog da ih dovedemo. Još jedan dodatni motiv su novi albumi jednog i drugog sastava", objašnjava Markovic.

Hadžimanov je prije tri mjeseca objavio novi nosac zvuka naziva "Života mi", a doznajemo da ce prije pulskog nastupa biti objavljen i drugi album Bace Quinteta "Bez prozor".

U svibnju dolazi najbolji i najinovativniji udaraljkaš na današnjoj glazbenoj sceni - Cyro Baptista, koji baštini njujorški downtown senzibilitet i ima brazilske glazbene korijene u fenomenalnom projektu Banquet of the Spirits. Ujedno ce to biti i prva europska turneja na kojoj ce promovirati novi album "Infinito".

Potvrden je i nastup njujorškog Jerseybanda 18. ožujka. Oni za sebe kažu da su pioniri necega što su sami smislili i nazvali lounge core, što je svojevrsna kombinacija jazz improvizacije i heavy metala. Potvrden je i koncert Chris Jarret Four Free 16. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter