Na jazz radionici u Rojcu

Mihael Györek na radionici (M. Ra.)
Mihael Györek na radionici (M. Ra.)

Posjetili smo treću trodnevnu ljetnu jazz radionicu koju u Rojcu organizira Hrvatska glazbena unija u suradnji s pulskim bubnjarom Adrianom Bernobićem i Puhačkim orkestrom grada Pule,. Ove godine glavni predavač je Mihael Györek, mlad i prilično iskusan saksofonist iz Slovenije koji ima svoj bend, a surađivao je i s nekim poznatim domaćim i inostranim imenima.

- Sada imamo dvije različite teme. Jučer se govorilo više o saksofonu i sviranju u big bandu, a danas o jazzu općenito. Recimo da je ovo danas bilo za početnike u jazzu, ali ne za početnike u glazbi, objasnio nam je Bernobić. Györek je dodao da je trebalo poznavati neki tonalni materijal, skalu ili akorde, a velika većina je to razumjela, možda i svi koji su došli, jer su završili glazbenu školu. Polaznika je ove godine bilo jednako kao i prošle, desetak-petnaestak po radionici.

Prvi dan su radili na programu koji će Györek svirati sutra kao solist na koncertu pulskog Big banda na Forumu u 20.30. Budući da je većina polaznika završila klasiku, radili su ponajviše na sekciji saksofona, kako se sve te linije u jazzu točno sviraju.

Györek kaže i da postoji jednak interes za jazz u Sloveniji i Hrvatskoj te da i tamo jazz malo potiskuje komercijalna glazba. Muzika se više koristi da se sluša u pozadini, nego što ljude stvarno zanima.

- Nitko nije završio jazz akademiju i samo se bavio jazzom. To na našim prostorima nije moguće, a treba znati plivati i u drugim vodama, znati svirati više stilova, da možeš funkcionirati u malom sastavu, pa u big bandu, da možeš svirati kao studijski muzičar…, kaže Bernobić koji, kad ljeto završi, planira otići u Zagreb i svirati kao freelance glazbenik, naravno na području jazza.

Györek dodaje da treba znati svirati i jazz, pop, rock i druge stilove, premda je jazz najkompliciraniji od svih. Prvi je put predavao u Puli te je zadovoljan kako je ispalo. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter