Na Jadranu manje Rusa, više Ukrajinaca

(G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
(G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Iako slovi kao jedno od potencijalno vrlo zanimljivih i velikih turističkih tržišta, koje se drži među hrvatskih "top 10", s ruskog je tržišta lani stiglo 22 posto manje turista te je ostvareno 22 posto manje ruskih noćenja. Ovi aviogosti na glasu su kao dobri potrošači, što cijene i domaći turistički djelatnici, posebice hotelijeri koji na Ruse računaju u pred i posezoni. Samo lani na Jadran je stiglo oko 165.000 ruskih turista koji su ostvarili blizu 1,4 milijun noćenja.

Problemi s ishodovanjem viza za Hrvatsku, s obzirom na to da je postala članicom Europske unije, lani su zadali snažan udarac ruskim dolascima na Jadran. Isto tako, došlo je do preslagivanja među touroperatorma kao i slabljenja rublje.

Ove godine među turističkim se djelatnicima ponovno može čuti zabrinutost za rusko tržište. Tim više što je ova godina donijela i krizu u Ukrajini te zahlađenje odnosa između Europske unije i Rusije, što je "ohladilo" i ovo tržište i smanjilo prvi buking.

- Ako dođe do daljnjeg eskaliranja sukoba Rusije i Ukrajine te reakcije Europe i Amerike sankcijama prema Ruskoj Federaciji, očigledno je da će turistički promet uopće iz Rusije, posebice prema Europi, biti simboličan, da ne kažemo da ga neće uopće biti. Već sadašnja situacija bitno utječe na interes za putovanja u Hrvatsku, tako da je prodaja paket-aranžmana ljetovanja u Hrvatskoj na ruskom emitivnom tržištu pala više od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Interesantno je da je u Ukrajini u ovom trenutku interes za ljetovanje u Hrvatskoj veći nego u istom razdoblju prošle godine. Ovo se objašnjava time da četiri milijuna Ukrajinaca koji su godišnje odmarali na Krimu ove godine neće putovati tamo i jednostavno taj broj turista traži alternativne destinacije gdje će provesti svoj godišnji odmor, kaže Mladen Falkoni, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi. (A. JURIČIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter