Na Jadranu 46 stranih policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri unutarnjih poslova i turizma Tomislav Karamarko i Damir Bajs u petak su u Valbandonu potpisali sporazum za projekt "Sigurna turisticka sezona". Ministarstvo turizma ovaj projekt, koji se provodi vec šest godina, sufinancira s 200.000 kuna.

Od 1. srpnja do 31. kolovoza na Jadranu ce boraviti 46 stranih policijskih službenika iz osam zemalja: Slovenije, koja prvi put sudjeluje u projektu, Austrije, Francuske, Madarske, Njemacke, Poljske, Ceške i Slovacke te osam službenika Generalnog tajništva Interpola. Na prostoru Istarske županije bit ce rasporedena cetiri austrijska, dva njemacka i jedan slovenski policijski službenik. Službenici Interpola bit ce na podrucju Dubrovacko-neretvanske županije.

- Gosti koji nam dolaze u sezoni kao prednost naše zemlje isticu i sigurnost, rekao je ministar Bajs. Dodao je da je u inozemstvu ovaj projekt, koji MUP provodi u suradnji s policijama osam zemalja i Interpolom, dobio mnogo pohvala.

- Vrlo je važno za sigurnost gostiju da se mogu osim hrvatskim policajcima obratiti i policajcima iz zemalja iz kojih dolaze, a koje prepoznaju po njihovim odorama, rekao je Bajs. Istaknuo je da u 2010. godini "nikad nije bilo više turista i nikad manje kaznenih djela na njihovu štetu".

Ministar Karamarko je rekao da se ovaj projekt MUP-a sve više širi u Europi. "Izuzetna je prednost da turisti imaju i svoje policajce kojima se mogu obratiti, da im osim dobre hrane, lijepog smještaja nudimo doista i sigurnost. A da to doista možemo vidjeli ste i prilikom nedavnog Papinog posjeta, za što smo dobili sve pohvale", rekao je Karamarko. Izrazio je uvjerenje u uspješnost sezone.

Na pitanje novinara kako se misli ostvariti uspješna sezona u kojoj su požari cesti, a vatrogasci nisu dovoljno dobro opremljeni, Karamarko je rekao da se ne slaže s konstatacijom da vatrogasci nisu dobro opremljeni. Dodao je da su oni nedavno prosvjedovali zbog rasporeda sredstava unutar njihove zajednice, ali je na Vladi to korigirano.

Za problem koncesije za zemljište u medulinskom kampu Kažela Bajs je rekao da se to rješava u njegovom ministarstvu i uskoro ce biti gotovo, a akteri obaviješteni. (S. BODLAJ IVAŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter