Na Jadran dolazi 70 tisuca Slovenaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvosvibanjske praznike tradicionalno obilježavaju pojacani dolasci slovenskih gostiju na Jadran, a unatoc lošem rasporedu neradnih dana, ove se godine ocekuje izmedu 60 i 70 tisuca Slovenaca. Konacni ishod prvosvibanjskog vikenda ovisit ce i o vremenu jer ce se najviše Slovenaca uputiti na Jadran individualno.

Optimizam na slovenskom tržištu vlada i kada je u pitanju špica sezone, kada bi se mogli ponoviti lanjski rezultati ili cak i premašiti za 3 do 5 posto pa je moguce da nas ovog ljeta posjeti rekordan broj Slovenaca. Tome je svakako pridonijelo i poboljšanje politickih odnosa dviju država, a prijateljski susreti Kosor i Pahora vjerojatno su utjecali i na pad interesa Slovenaca za drugim mediteranskim zemljama.

Naime, ovog se proljeca primjecuje znacajan pad bukinga za sve mediteranske destinacije, izuzev Grcke, a Hrvatska na slovenskom turistickom nebu opet ima dominantan položaj.

S obzirom na to da se u Sloveniji još osjecaju posljedice recesije, veliki broj turista izabrat ce racionalnije varijante odmora, a tu Hrvatska opet ima prednost kao najbliža turisticka destinacija. Najviše bi trebali profitirati Istra i Kvarner te kampovi i privatni smještaj.

Prema mišljenju Gorana Blažica, direktora Ureda Hrvatske turisticke zajednice u Ljubljani, turisticki djelatnici u Dalmaciji morali bi, da bi sprijecili daljnji pad, poceti pronalaziti nacine za kompenzaciju viših troškova dolaska, cestarina, goriva i trajekata, putem smještajnog segmenta.

Svi slovenski turoperatori zadovoljni su bukingom glavne sezone, a ove godine posebno naglašavaju odlicne dogovore s hrvatskim turistickim gospodarstvom koje, za razliku od nekih prethodnih godina, nije pribjeglo neprimjerenom povecanju cijena, nego su u odredivanju cjenovne politike bili vrlo korektni i umjereni.


Podijeli: Facebook Twiter