Na izvanredne studije bez državne mature

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studiranje uz rad ili takozvane izvanredne studije moguce je upisati direktno na sveucilištima bez polaganja državne mature, ali to mogu uciniti samo one osobe koje su maturirale prije ove školske godine. Istaknuli su to u ponedjeljak na konferenciji za novinare na pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile Valter Boljuncic, procelnik Odjela za ekonomiju i turizam "Mijo Mirkovic" te njegova zamjenica Danijela Križman Pavlovic.

- Ove je godine zbog uvodenja državne mature i novog nacina upisa putem informacijskog sustava bilo dosta nejasnoca. Prethodno je bilo receno da se svi moraju prijaviti na studije putem Središnjeg prijavnog ureda u Zagrebu, a što su i mnogi stariji maturanti vec ucinili. Naknadno je donesena odluka da sveucilišta dio kvote za izvanredne studije mogu ostaviti za direktan upis, objasnila je Križman Pavlovic.

Na Odjelu za ekonomiju i turizam na raspolaganju je 586 slobodnih mjesta za brucoše, od toga 280 za redovne studente, šest za strane studente te 300 za studente koji studiraju uz rad. Kvota za redovne studije i strane studente popunjava se iskljucivo putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka ucilišta (NISpVU), dok ce se na izvanredne studije 150 studenata upisivati putem sustava, a ostalih 150 direktno na Odjelu za ekonomiju.

- Ukoliko se putem direktnog upisa prijavi više od 150 osoba, njihove cemo dokumente proslijediti u Zagreb kako bi mogli konkurirati za preostala mjesta za izvanredne studije iz središnjeg prijavnog ureda, kazao je Boljuncic. Dodao je da su ovogodišnji maturanti obavezni pak položiti državnu maturu i upisati se iskljucivo putem informacijskog sustava. Kod prijave na državnu maturu, potencijalni su brucoši mogli prijaviti do deset razlicitih studija, a postupak prijava na studije trajat ce od 7. do 20. srpnja.

S druge strane, postupak direktnog upisa na izvanredne studije pulskog sveucilišta identican je lanjskom osim što su rokovi nešto promijenjeni. Kandidati za ljetni rok prijave moraju predati do ponedjeljka 28. lipnja do 15 sati. Prijave se predaju na posebno obrascu koji se može dobiti u studentskoj službi odredenog odjela ili se može preuzeti s web stranice odjela.

Prijemni se ispit održava samo na Odjelu za glazbu, dok na Odjelu za talijanski jezik kandidati prolaze motivacijski razgovor. Za upis na sve ostale odjele vrednuje se iskljucivo srednjoškolski uspjeh. Upisi ce se provoditi od 21. do 23. srpnja, a ukoliko ostane slobodnih mjesta objavit ce se natjecaj za rujanski rok.

Direktnim se putem na pulskom sveucilištu može upisati 226 studenata uz rad koji su maturirali ranijih godina. Na Odjelu za ekonomiju primaju deset studenata za studij Ekonomije i sto za studij Poslovne ekonomije i to po 20 studenata za pojedini smjer. U Dislociranom centru u Umag na raspolaganju je 40 mjesta za direktan upis. Školarina za izvanredne studije ostala je identicna lanjskoj, za studente koji ce studirati na ekonomiji u Puli 3.300 kuna, a u Umagu 9.000 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter