Na izložbi hrane i pića Histria čak 64 nova proizvoda

S predstavljanja 24. Histrie u Županijskoj komori Pula (D. ŠTIFANIĆ)
S predstavljanja 24. Histrie u Županijskoj komori Pula (D. ŠTIFANIĆ)

Manifestacija Histria - 24. izložba hrane i pića u Domu hrvatskih branitelja održat će se od utorka 11. do četvrtka 13. travnja u Domu hrvatskih branitelja, rečeno je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula na predstavljanju manifestacije. Kako je navela predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, kada se po prvi puta organizirala ova izložba intencija je bila predstaviti kupcima autohtone proizvode visoke kvalitete i u tome se u potpunosti uspjelo pa su se po uzoru na ovu izložbeno-prodajnu manifestaciju danas diljem Istre, ali i Hrvatske, organiziraju slične izložbe.

Kvalitetni domaći proizvodi

Ovogodišnja je Histria posvećena ekološkoj proizvodnji i ponudi, a već tradicionalno, na izložbi su posebno zastupljeni "Novi proizvodi" - proizvodi koji se po prvi put predstavljaju na izložbi ili po prvi put stavljaju u prodaju, a koji nisu na tržištu dulje od godine dana. Također, na izložbi su posebno označeni nositelji znakova kvalitete poput "eko proizvoda" ili "otočnih proizvoda".

- Dobro informiran kupac voljan je kupiti kvalitetan proizvod po nešto višoj cijeni i zato je bitno educirati kupce ali i stvoriti snažnu bazu malih proizvođača s konkurentnim proizvodom, navela je Jaklin Majetić dodajući da je u cijeloj stvari bitna i lojalnost lokanom proizvodu čime se jača lokalno gospodarstvo.

Kako je kazala, ove je godine novost u tome što se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule organizira i predstavljanje gasto manifestacija manjih lokalnih jedinica Istre u posezoni i predsezoni. Tako će se u svojevrsnom gastro kutku u dvorištu Doma branitelja predstaviti šest istarskih manifestacija - Festival pašte u Žminju, Festival ljekovitog bilja u Kršanu, Vinistra iz Poreča, Vodnjanska špaleta iz Vodnjana, Festival terana i tarfuta iz Motovuna i Festival sira iz Svetvinčenta. Novost je i kasniji datum održavanja manifestacije koji će, kako se nadaju organizatori, privući i prve ovogodišnje turiste, budući da je Uskrs pred vratima.

Kako je kazala Gordana Klančić-Sorić u tri dana održavanja manifestacije posjetiteljima će se predstaviti čak 73 proizvođača od čega će 36 proizvođača predstaviti ukupno 64 nova proizvoda, koja su na tržištu manje od godine dana i prvi se puta predstavljaju na nekom od sajmova.

Otvorenje u utorak u 11 sati

Sajam se svečano otvara u utorak, 11. travnja u 11 sati, uz brojne uzvanike, nastup Dječjeg zora Zaro i dodjelu priznanja proizvođačima novih proizvoda "Histria 2017". Istog će se dana, u 13 sati, održati sjednica Strukovne grupe putničkih agencija HGK-ŽK Pula, a od 18 do 20 sati na rasporedu je 11. Business Cafe tijekom kojeg će se predstaviti šest poduzetnika.

Srijeda je, kako je navela stručna suradnica Koraljka Vitasović, posvećena stručnim predavanjima. Tako će u 11.15 do 12 sati Marko Tarandek iz tvrtke "Austria Bio garantie" održati predavanje o prednosti prepoznatljivog eko certifikata i koracima kako do njega doći, u podne će se predstavnici Diopter - Otvorenog učilišta Pula održati predavanje o novim standardima zanimanja u ekološkoj poljoprivredi koji su osmišljeni u sklopu projekta "Eko je fora" i financiran je sredstvima Europske unije, dok u 13.30 počinje predavanje o poticajima za ekološke proizvođače.

Sajam u utorak i srijedu radi od 10 do 20 sati, a u četvrtak od 10 do 18 sati. Ulaz je, kao i svih godina, besplatan. Sva tri dana održavat će se prezentacije tvrtki i manifestacija, kao i prigodne degustacije.

Pjenušac od piva i namaz od pršuta i tartufa

Nove će proizvode predstaviti i 11 istarskih proizvođača - od istarskog pivskog pjenušca s okusom muškata, lista masline u kremastom medu, namaza od pršuta i tarfuta. No, osim hrane ponudit će se i dosta kvalitetne biljne kozmetike, poput inovativnih kozmetičkih proizvoda za muškarce na bazi smrikve, pa sve do hladno prešanih biljnih ulja i likera. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter