Na izložbi "Histria" 200 izlagaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 200 izlagaca iz 17 hrvatskih županija predstavit ce svoje proizvode na izložbi hrane, pica i ugostiteljske opreme "Histria", koja ce se ove godineodržati u Domu hrvatskih branitelja.

Izložba koju vec 19. godinu zaredom organizira Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula ove ce se godine održavati tri dana, a njeno je otvorenje zakazano za cetvrtak u 11 sati.

Osim što nastavlja tradiciju promoviranja i potpore kvalitetnih hrvatskih proizvoda i proizvodaca, novost izložbe je njen prodajni karakter, rekao je tajnik Županijske komore Pula Damir Sirotic.

Predstavit ce se tvrtke, obrti i poljoprivredna gospodarstva koji se bave proizvodnjom i prodajom hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pica, ugostiteljske opreme, ambalaže, tekstila za ugostiteljstvo. Takoder, bit ce tu i subjekti koji se bave turistickom djelatnošcu.

Još jedna novost je predstavljanje novog proizvoda, odnosno proizvoda koji se prvi put predstavlja na izložbi ili prvi put stavlja u prodaju, a koji na tržištu nije dulje od godinu dana.

Izložba je usmjerena na oznake kvalitete. Stoga ce proizvodi izlagaca koji su nositelji znakova Eko proizvod, Hrvatska kvaliteta, Izvorno hrvatsko, Otocni proizvod, Superbrands, Halal, Košer, IQ i drugi biti posebno vizualno istaknuti kako bi posjetitelje uputili na svoju dodatnu vrijednost. Odaziv je dobar, cak 20 proizvodaca predstavit ce 36 novih proizvoda. Lani smo napravili pregled istarskih vina, a ove godine to ce biti 110 maslinovih ulja, naglasio je Sirotic.

Alida Perkov govorila je o medunarodnim poslovnim susretima. Istaknula je održavanje okruglog stola u petak s pocetkom u 13 sati na temu "Sajmovi: izazovi, koristi i perspektive".

Bit ce to poslovni razgovori gospodarstvenika s ciljem uspostave kontakata izmedu proizvodaca hrane, pica, ugostiteljske opreme i malog turizma te inozemnih i domacih partnera, rekla je izmedu ostalog, Perkov.

Gordana Klancic-Soric iznijela je podatak o ukupno 207 izlagaca. Preko županijskih komora izlagat ce ih 190, dok ce 160 izlagaca svoje proizvode nuditi za prodaju. Ukupno ce se na ovogodišnjoj izložbi predstaviti 46 istarskih proizvodaca, medu kojima 12 s novim proizvodima.

Medu novim proizvodima bit ce proizvodi od mesa istarskog goveda, keramike, namazi od tune, meda i maslina, zatim od pršuta s dodatkom tartufa ili maslina, caj od lista masline i drugi. Zanimljiv ce biti i jedan novi slatki proizvod nazvan "Istarska košarica", u kojoj se nalaze proizvodi pet ujedinjenih obrtnika.

Ni ovogodišnja izložba nece oskudijevati edukativnim seminarima i predavanjima koje je predstavila Sanja Bubonjic. Bit ce to predavanja "Subjekti u poslovanju hranom" zatim "EBRD BAS program - poticanje ženskog poduzetništva kroz bespovratno sufinanciranje savjetodavnih usluga i edukaciju", "Sljedivost i GS1 standardi", "Kako pokrenuti e-poslovanje", "Zeleno poslovanje". Takoder u programu je održavanje prezentacija "Primjena UV-C zracenja za dezinfekciju zraka, radnih površina, voda i tekucina" i "Kreditni programi namijenjeni malom i srednjem poduzetništvu i turistickom sektoru".

Prvog dana izložba je otvorena od 11 do 19 sati, u petak od 9 do 19, te u subotu od 9 do 15 sati.


Podijeli: Facebook Twiter