Na izborima prošlo samo 30 žena!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ocekivali smo da ce kvote žena na parlamentarnim izborima iznositi oko 30 posto, medutim rezultati su porazni, žene su zastupljene svega 19,8 posto. Brojka ce na kraju biti nešto veca zbog rotacije jer muškarci ce po obicaju uci u izvršnu vlast pa ce se osloboditi nešto više mjesta za žene u Saboru. Zasada ih je samo 30, kazala je nova pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubicic koja je prvi put posjetila Istarsku županiju i Sigurnu kuce Istra za žene žrtve obiteljskog nasilja.

Napomenula je da Zakon o ravnopravnosti spolova od 2008. godine propisuje da na listama za Sabor treba biti minimalno 40 posto žena. No, sankcije prema politickim strankama uslijedit ce tek nakon trecih izbora.

- Niti u Europskoj uniji prosjek nije zadovoljavajuci, u europskom parlamentu zastupljenost žena je 24 posto dok je u nacionalnim parlamentima država clanica svega 19 posto s tim da je najmanje u mediteranskim državama, dok prosjek popravljaju skandinavske zemlje, veli Ljubicic.

Nova je pravobraniteljica kazala da se mnogo mora uciniti u provodenju Zakona o suzbijanju diskriminacije te je podsjetila da je i dalje najveci problem i najteži oblik kršenja ljudskih prava nasilja u obitelji. Više od 60 posto pritužbi koje stižu u Ured za ravnopravnost spolova ticu se upravo nasilja nad ženama. Slijede pritužbe zbog diskriminacija na tržištu rada.

- Žene se prilikom zapošljavanja degradiraju na nacin da ih se zapošljava na manje placena i utjecajna mjesta, te im se postavljaju diskriminirajuca pitanja o njihovom bracnom statusu i tome hoce li imati djece. Žene su cesto žrtve spolnog uznemiravanja, a nedavno smo zbog toga intervenirali u jednoj policijski postaji, napominje Ljubicic.

Zamjenica župana Viviana Benussi najavila je da ce do veljace biti gotov akcijski plan za provodenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine a koje je stupilo na snagu ovog listopada. Za provedbu plana je Županija odabrala Zakladu za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.

Medu najvažnijim aktivnostima Jadranka Cernjul, koordinatorica udruge Sigurne kuce Istra istaknula je da su osnovali tri skloništa za žene žrtve nasilja. Takoder inicirali su cijeli spektar preventivnih mjera zdravstvene zaštite za žene, posebice ranog otkrivanja raka dojke kad su uocili nedostatak mamografskih aparata.

Branka Žužic, novinarka i glasnogovornica Sigurne kuce Istra posebno se osvrnula na slabu zastupljenost žena u politici u Istri. "Imamo samo jednu ženu nacelnicu iz redova SDP-a, dok vladajuca stranka IDS nije dala ni jednu gradonacelnicu ili nacelnicu. Goruci je problem i što se tice zapošljavanja žena posebice. Medu nezaposlenima u Istri udio žena je cak 62 posto", upozorava Žužic.


Podijeli: Facebook Twiter