Na izbore će izaći svaki drugi birač

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izlaznost na nedjeljne lokalne izbore u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji bit će osrednja, pokazuje istraživanje agencije IPSOS objavljeno na web portalu gradonačelnik.hr. Sudionici istraživanja iz Istre i Hrvatskog primorja vlastitoj izlaznosti dali su ocjenu 6,3 od deset, s tim da najviše ocjena znači siguran dolazak na biralište. Prema podacima za cijelu Hrvatsku, na izbore 21. svibnja sigurno će izaći oko polovine ispitanika.

Istraživanje agencije IPSOS za portal gradonačelnik.hr pokazalo je i opće raspoloženje birača. Upitani su koliko su zadovoljni funkcioniranjem i načinom upravljanja u svojim gradovima, koliko samim gradonačelnicima, koje su im kvalitete gradonačelnika bitne te kojim problemima bi se gradonačelnici trebali hitno pozabaviti.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 680 ispitanika, od čega 314 muškaraca i 365 žena, iz svih hrvatskih regija. Iz Istre i Primorja, koji su prikazani kao jedna regija, anketirano je 75 osoba.

Na nacionalnoj razini, 40 posto njih odgovorilo je da će sigurno izaći na izbore. Sigurno neće glasovati njih 5,3 posto, dok ih se oko 20 posto još premišlja i naginje odluci da ipak izađu na izbore. Najviše volje za izlazak na izbore iskazali su ispitanici iz Like i Banovine, a najmanje oni iz Istre i Hrvatskog Primorja.

Gradovi stagniraju

Istraživanje pokazuje da građani nisu pretjerano zadovoljni situacijom u svojim gradovima i radom gradonačelnika. Na pitanje smatraju li da se situacija na području njihovog grada u posljednje četiri godine poboljšava ili ne, gotovo polovica ispitanih - njih 48,2 posto, ocijenilo je da njihovi gradovi stagniraju. Da se stvari poboljšavaju smatra njih 25,8 posto, i to uglavnom stanovnika malih gradova do deset tisuća stanovnika, dok je 22,1 posto ispitanih, većinom iz velikih gradova, ocijenilo da stvari idu na gore.

U Istri i Hrvatskom primorju 16 posto anketiranih izjavili su da je situacija bolja nego prije, 57 posto da je jednaka, te 27 posto da je pogoršana.

Najčešća ocjena rada gradonačelnika u ovoj anketi bila je trica, koliko je svom gradonačelniku dalo 30 posto ispitanih. Peticu je svojim gradonačelnicima dodijelilo 13,9 posto ispitanih, njih 24,8 ocijenilo je rad gradonačelnika četvorkom, 15,1 posto dodijelilo je dvojku, dok 11,8 ispitanih smatra da njihovi gradonačelnici zaslužuju čistu jedinicu za svoj rad.

Ispitanici u Istri i Hrvatskom primorju svoje su gradonačelnike također ocijenili trojkom. Većina ispitanika u tim županijama, njih 91 posto, podržava preferencijalno biranje na lokalnim izborima, kakvo postoji na europskim i parlamentarnim izborima.

Skoro dvije trećine anketiranih u Istri i Hrvatskom primorju smatra da broj mandata gradonačelnika treba ograničiti na dva, dok njih 37 posto drži da sve treba ostati kao i dosad. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter