Na Istria Granfondu gotovo 700 biciklista

Mali Ližnjanci čekaju novi vrtić (ilustracija iz arhive)
Mali Ližnjanci čekaju novi vrtić (ilustracija iz arhive)

Ovog vikenda održano je šesto izdanje međunarodnog biciklističkog maratona Istria Granfondo, a sjeverozapadna Istra još je jednom bila domaćin ove atraktivne sportske manifestacije.

U subotu je održana glavna utrka sa startom i ciljem u Stella Marisu, tik uz stadion Gorana Ivaniševića. Ovisno o fizičkoj spremi, biciklisti su mogli birati između dvije dionice Istria Granfondo Small, dužine 90 kilometara s 880 metara uspona i Istria Granfondo Classic, dužine 136 kilometara s 1.450 metara uspona, a ono što ih je posebno oduševilo bila je promjena cilja koji nije više pod pravim kutom nego u ravnini.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji pobjeda na velikom maratonu pripala je Gregoru Sikošeku, a na malom maratonu najbrži je bio Matic Plaznik.

Maraton je ove godine okupio gotovo 700 profesionalnih i rekreativnih biciklista iz 16 zemalja. Najbrojniji su bili slovenski biciklisti, slijedili su ih hrvatski, talijanski i austrijski. Veliko iznenađenje bila je grupa biciklista iz Kanade, te je zabilježen i značajan porast interesa s britanskog i inozemnog tržišta, što pokazuje kako je Istria Granfondo biciklistički događaj koji se ne propušta, a Istra sve poželjnija biciklistička destinacija.

Sudionicima je podijeljeno 120 nagrada, a Keindl, glavni sponzor natjecanja, osigurao je glavnu nagradu, bicikl, za ukupnog pobjednika.

"Ovaj maraton je za mene bio sportsko-turističko iskustvo za pamćenje, staza je odlična, krajolik prekrasan, a sigurnost i signalizacija jako dobri. Ono što me posebno iznenadilo je vesela, pozitivna atmosfera i druženje nakon utrke. Uživao sam u Umagu i pozivam sve bicikliste da se sljedeće godine prijave na Istria Granfondo", rekao je poznati biciklist Grega Bole.

Ovaj veliki međunarodni biciklistički maraton pretvorio se u pravu sportsku vikend-manifestaciju koja privlači sve veći broj posjetitelja i pridonosi povećanju broja noćenja izvan ljetnih mjeseci. Popratni program okupio je brojne rekreativce i obitelji pa je tako u bogatom dječjem programu sudjelovalo 150-ero djece, a u zoni Stella Marisa okupilo se mnoštvo posjetitelja i biciklista na tradicionalnom Pasta Partyju.

Danas je na redu rekreativna biciklijada Istria Granfondo Family & Gourmet Tour. Sudionici će kroz 25 kilometara staze proći Novigradom i okolicom te uživati u pogledu na more, maslinike i vinograde, a u pauzama će kušati tradicionalna istarska jela na okrepnim stajalištima.

Za uspješno održan Istria Granfondo 2017. zaslužan je tim od 350 članova koji, novim ponudama i popratnim sadržajima nastoje podići manifestaciju na još višu razinu i popratiti događaj, onim najbitnijim, dobrom atmosferom. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter