Na Istra inspiritu o svevremenskom tracanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu projekta Istra inspirit u srijedu navecer pred brojnom publikom u svetvincentskom kaštelu Grimani-Morosini izvedena je predstava "Vještica Mare", koja je brojnim posjetiteljima otkrila kako je izgledao mracni srednji vijek u Istri te kako su nastale legende o vješticama.

U režiji svestrane Petre B. Blaškovic, koja potpisuje i tekst te dramatizaciju, a tumaci i glavnu ulogu, ispricana je prica o "vještici" Mare Radoslovic (ili Radolovic, ovisno kako u kome spisu).

Ta prica uvodi publiku u velebno zdanje mletacke utvrde. Mare je bila lokalna travarica i ljekarica, koju su 1632. njezini susjedi, koje je do jucer lijecila, optužili za pakt s vragom te osudili na smrt na lomaci u dvorištu kaštela. Tekst je i danas aktualan jer prikazuje posljedice tracanja te kako se lako širi dezinformacija.

Sve se odvijalo uz sugestivnu glazbu Arinke Šegando i Mariaberte Blaškovic, a uloge su tumacili Franjo Toncinic, Nenad Pavlovic, Lino Brozic, Katja Rabar, Ana Kvaranta, Ugo Korani i Sandro Lucic.



Clanovi viteške skupine su Jakov Gavran, Petar Krajacic Vilovic, Filip Pobran, Davor Filipan i Borna Nikola Žeželj. Pucanke glume Elizabeta Pavlovic i Tanja Cerneka, a Krvnik je Bojan Pavlovic. Sudjeluju i glazbenici Toni Pernic, Nataša Dragun, Sonja Stojnic i Loris Quargnal.

- Htjela sam prikazati kako je bio težak položaj žena kroz povijest, da su bile omalovažavane i mucene, stoga ovom pricom izražavam i svoju solidarnost s tužnim pricama žena kroz povijest, kazala je Petra Blaškovic.

Mara progovara i o svojoj ljubavi prema grofu Ermolau Grimaniju, ljubavi koja ju je odvela do tragicnog kraja. Na kraju predstave pripovijeda o ljubavi, a završetak je u znaku stihova o ljubavi, odnosno "Donne ch'avete intelletto d'amore", poezije Dantea Alighierija iz 19. poglavlja djela "Vita nova". To je poezija o ljubavi i nadi, ljepoti i svjetlosti.

Važnu ulogu u realizaciji predstave ima MVS Nešpula, a treba pohvaliti i kostimografa Nevena Mihica, ciji u se kostimi sjajno stopili s pitoresknim ambijentom.


Podijeli: Facebook Twiter