Na istarskim cestama pet naleta na životinje

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Policija je od subote do utorka evidentirala pet naleta vozila na životinje na dionici Istarskog ipsilona i područja Poreča. U svim nesrećama je evidentirana materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

Na čvoru Rogovići Istarskog ipsilona je u subotu oko 17.50 sati je automobil Citroen, pulske registarske oznake kojim je upravljala 53-godišnjakinja udario u psa koji je istrčao na kolnik. Uginulog psa preuzeo je 53-godišnji vlasnik te se protiv njega podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U nedjelju oko 18.45 sati, na dionici Istarskog ipsilona, izvan naselja Cerovlje, je automobil Kia krapinskih oznaka, kojim je upravljala 28-godišnjakinja, udario u srnu. O događaju je izvješten lovočuvar, dok divljač nije pronađena. Isto u nedjelju, oko 23.55 sati prije naselja Starići na području Poreča automobil VW, pulskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnjak udario je u srnu. Uginulu divljač preuzeo je lovočuvar.

U ponedjeljak oko 6.45 sati na dionici Istarskog ipsilona izvan naselja Buje je 49-godišnjak upravljajući automobilom Peugeot, pulskih oznaka prednjim dijelom vozila udario u zeca. Uginulog zeca preuzeo je lovočuvar.

U utorak je  zabilježen zadnji slučaj oko 22.50 sati na području Poreča, kada je automobil Renault, pulskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak prije mjesta Krunčići prednjim dijelom udario u srnu. Uginulu divljač preuzeo je lovočuvar.

Da bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače da budu maksimalno oprezni u prometu, te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti. Također, upozoravaju se vozači da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači.

Policija naglašava da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter