Na HRT-u svima deset posto manje place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ono o cemu se šuškalo danas se i dogodilo - celništvo HRT-a odaslalo je Koordinaciji sindikata HRT-a službeni prijedlog aneksa kolektivnog ugovora cija je glavna nakana svim zaposlenicima, a ima ih 3.650, linearno smanjiti place za 10 posto. Stoga je za sutra dogovoren i sastanak celnika devet sindikata koji djeluju na Prisavlju ne bi li se o prijedlogu ocitovali te tako otvorili proces pregovaranja s Ravnateljstvom. No, kako neslužbeno saznajemo, vec sada se zna da sindikalisti kane predloženo kresanje uredno odbiti.

S obzirom na dogovoreni sastanak, a i cinjenicu da im je prijedlog aneksa ukrašen oznakom "povjerljivo", o detaljima aneksa nitko od sindikalista danas nije želio govoriti. No, ono što se zna jest da Ravnateljstvo svoju nakanu kresanja placa pravda preporukom Vlade da se u ime opce štednje to u javnim poduzecima ucini.

"Zašto bi itko smanjio sebi mirovinsku osnovicu na temelju preporuke Vlade!? Na koncu, kome i za što ide tih deset posto!? I je li država spremna jamciti za kredite gradana koji ih više ne budu mogli vracati!? Ovo više nije pitanje HRT-a, vec je ovo rasprodaja gradana ove države, moralno, a ne više ekonomsko pitanje", kaže celnik Sindikata novinara HRT-a Željko Valcic.

Glasnogovornik HRT-a Janos Romer pak porucuje: "HRT se ne može ponašati kao otok koji se ne ticu ekonomske prilike i zbivanja oko njega - utoliko smo i prihvatili preporuke Vlade i pokrenuli pregovore sa sindikatima. Dakako da ce se u tom kontekstu revidirati sva primanja, pa i ona koja proizlaze iz posebnih ili drugih ugovora".


Podijeli: Facebook Twiter