Na HRT-u 389 zaposlenika viška

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strateški okvir plana restrukturiranja HRT-a predan je Vladi. Loša vijest za 3.436 zaposlenika javnog servisa jest da je dubinska analiza detektirala višak od njih 389. Dobro je pak da pocetak operacionalizacije strateškog plana ne treba ocekivati prije proljeca.

Uostalom, kako saznajemo iz izvora bliskih prisavskom celništvu, kompletno restrukturiranje, pa i otkazi za 389 zaposlenika, trebalo bi se dogoditi u periodu od 2011. do 2014. godine. Provedba i datum njena pocetka ovise prije svega o datumu donošenja i konacnom izgledu novog zakona o HRT-u.

Rješavanjem viška djelatnika na godinu bi se uštedjelo 54 milijuna kuna, dok bi njihove otpremnine HRT stajale jednokratnih 23 milijuna. Najveci broj otpuštanja trebao bi se dogoditi u sektoru opcih i zajednickih poslova.

Jedinstvenog kriterija po kojem ce se otkazivati nema, a nema još, tvrdi visokopozicionirani izvor, ni popisa s konkretnim imenima. Cini se da najmanje razloga za strah od otkaza imaju ljudi u neposrednoj proizvodnji programa. Njih, vjerojatnije je, ceka prekomanda na neke nove poslove, s obzirom da HRT konacno kani pokrenuti dva specijalizirana kanala.

Koje ce vrste ti kanali biti, plan ne precizira, vec nudi opcije poput obiteljskog kanala, sportskog, programa za djecu, informativnog ili pak kanala s arhivskim programom. Kako ce se kanali financirati opet ovisi o novom zakonu u HRT-u.

Inace, sam proces smanjenja zaposlenih na HRT-u vec je u tijeku. Krajem 2009. godine HRT je napustilo 200 ljudi, a u zadnjih pet godina, kako doznajemo, tri je puta smanjen broj honoraraca, s tendencijom da njihov broj bude sveden na minimum.

Na potezu je sada Vlada. Podsjetimo, u saborskoj proceduri još je uvijek Vladin prijedlog za smanjenje pristojbe, pisan, kako je tada pojašnjeno, ne bi li se HRT natjerao na štednju. Ako Vlada plan prihvati, povlacenje zakona iz procedure bio bi logican slijed.


Podijeli: Facebook Twiter