Na hitnom prijemu dnevno 200-tinjak pacijenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakoga dana u bolnici se na hitnim prijemima (u Zagrebackoj i Negrijevoj ulici) pregleda oko 200 pacijenata. Turisticka sezona i potreba turista za zdravstvenom zaštitom problem preopterecenosti lijecnika samo uvecava. Višesatno cekanje posebice na hitnoj u Mornarickoj bolnici problem je s kojim se bolesnici susrecu i nerijetko žale i novinarima.

U pokušaju da se smanji zloupotreba hitnog trakta i prijema u bolnici te hitnoj službi domova zdravlja HZZO je donio naputak prema kojem su propisana stanja za primanje na hitnu. Po uzoru na druge zemlje usvojen je takozvani Protokol za evaluaciju opravdanosti prijema na bolnicko lijecenje. Time bi se rasteretila hitna i oslobodila za bolesnike koji doista ne mogu cekati, kakvih je ljeti znatno više.

- Samo manji broj pregledanih, oko 15 posto bolesnika ostaje u bolnici, doznajemo od dr. Ivice Fedela, pomocnika ravnatelja Opce bolnice zaduženog za medicinska pitanja. Problem je u dolasku na hitnu. Ne možemo utjecati na broj pacijenata koje lijecnici upucuju na hitan bolnicki prijem. Velike su oscilacije zimi u odnosu na sezonu kada dolaze turisti koji nisu upuceni u naš sustav, napominje Fedel.

Kad pacijent stigne s uputnicom na hitan bolnicki prijem, u pravilu bude pregledan. S obzirom da tek 15 posto pacijenata ostaje u bolnici, može se zakljuciti da je dio pacijenata stigao bez hitne potrebe, a zbog cega su oni teži bolesnici morali duže cekati. Istini za volju, do specijalista znatno je lakše doci putem hitnog prijema pa ce tu mogucnost pacijenti koristiti putem uputnice obiteljskog lijecnika.

Je li vrtoglavica hitnoca ili nije, procjenjuje obiteljski lijecnik i upucuje ili ne upucuje pacijenta na hitan prijem. Za bolesnika zdravstveni problem gotovo u pravilu je hitan jer dok doceka specijalistu, tegobe nerijetko i produ. S te strane, može se opravdati takozvana "zloupotreba" hitnoce.

Od dr. Ivice Fedela doznajemo da su, uvodenjem DTS sustava (dijagnosticko terapijske skupine) pocetkom godine, zdravstveni djelatnici poceli ispunjavati formulare iz kojih proizlazi da pacijent ispunjava kriterije za prijem u bolnicu. U protivnom, bolnica ne može opravdati racun za lijecenje.


Podijeli: Facebook Twiter