Na Histriji tisucu vrhunskih proizvoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak tisucu kvalitetnih proizvoda 280 tvrtki, obrtnika, zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava izloženo je u srijedu na prodajnoj 17. izložbi hrane, pica i ugostiteljske opreme Histria u organizaciji HGK-Županijske komore Pula. Osim proizvodaca iz 17 županija, izlažu i gosti iz talijanske pokrajine Trento te iz Bihaca i Sombora.

Ovakve su manifestacije prilika da se mali proizvodaci povežu u lanac putem kojeg mogu efikasnije nastupiti na tržištu. Posebno mjesto na sajmu pripalo je Gradu Vodnjanu.

Gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic najavio je nov natjecaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta vec na proljece. Tom ce se prilikom dati u zakup na 25 godina oko tisucu hektara pogodnih uglavnom za maslinike.

Medu Vodnjancima svoje proizvode izložio je i Milan Buršic ciji istarski pršut, zarebnjake, kobasice i pancetu redovito imamo prilike kušati i na ovoj izložbi. Kao predsjednik udruge proizvodaca, najavljuje konacno skorašnje brendiranje istarskog pršuta, odnosno dobivanje oznake izvornosti.

Kolace s maslinovim uljem, uskocku pogacu i klišku štrucu ponudila je Deana Miletic iz istoimenog obiteljskog gospodarstva kraj Klisa. Kolace spravlja od ružmarina, pet vrsta suhog voca, meda i likera od narance.

Posebnog je okusa 11 vrsta njenih džemova, medu kojima se istice kombinacija kupine, jabuke i badema ili onaj od jabuka i lavande.

Poseban interes kupci iskazuju za raznovrsne sireve brojnih domacih proizvodaca koji se ovdje prodaju po povoljnim cijenama, pocevši od 50 kuna za kilogram škripavca. Željko Tošic iz Oklaja iznad Omiša nudi sir iz mišine, a Biserka Moravec iz Varaždina kozje sireve u aromaticnim travama.

Dimljeni škripavac, pikantni sir s crvenom paprikom, aromatican s medvjedim lukom samo su neke delicije koje se mogu kušati i kupiti.

Prvi put na sajmu se predstavljaju i proizvodaci integralnog i beskvasnog kruha iz Šibenika. Obitelj Rožic proizvodi kruh od žitarica samljevenih kamenim mlinom i bez dodatka arome, šecera, aditiva i konzervansa. Zanimljivi su njihovi "jestivi" tanjuri i žlice napravljeni od tijesta u kojima ugostitelji obicno serviraju variva.

Strucnjaci s poljoprivrednog instituta San Michele all'Adige (Trento) domacim su vinarima predstavili tehnologiju proizvodnje pjenušca klasicnom metodom.


Podijeli: Facebook Twiter